Energieffektivisering

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar till att vi sparar på jordens resurser. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll

  • Lägenhet: 2000 kWh/år (i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kWh/år. Elektrisk golvvärme i badrummet, infravärmare utomhus till exempel på balkongen eller altanen vintertid innebär också mer elanvändning.

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri och teknikneutral. Här kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivning i Härnösand. Länk till annan webbplats.

Enkla tips

  • Tänk igenom dina köp; kan du köpa andrahand eller om du måste köpa nytt, kan du köpa i återvunnet material? Vitvaror kan du med fördel köpa energiklass A.
  • Byt till lågenergilampor, du kan minska elkostnaden med upp till 500 kronor bara genom att byta ut din 60-watts glödlampa mot en lågenergilampa, (om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid).
  • Sätt lock på kastrullen, energianvändningen minskar med 30 procent om du använder locket.
  • Dammsug bakom kyl och frys regelbundet, för mycket damm på gallret eller kondensorn ökar energianvändningen i onödan med så mycket som 25 procent.
  • Installera timer eller stäng av apparater som du inte använder så ofta.
  • Skaffa en grenkontakt med strömbrytare och koppla dina elektriska apparater till den. Då är det enkelt att bara med ett knapptryck stänga av alla apparater!

Jordfelsbrytare

En liten knapp på väggen kan vara en billig livförsäkring. Läs mer om varför och hur du skaffar en jordfelsbrytare.

Rekommenderad säkringsstorlek

Har du rätt storlek på säkringen, eller behöver du kanske en större?

Ändra huvudsäkring

Vi hjälper dig om du behöver ändra din huvudsäkring permanent eller tillfälligt.

Elsäkerhet i hemmet

Vet du vad du får och inte får göra med elen hemma? Vi guidar dig i bra-att-veta-djungeln.