Spara på vattnet

Använd vattnet klokt! Varma sommardagar behöver vi tänka extra på hur vi använder vattnet. Hållbar vattenanvändning handlar om att inte slösa vatten i onödan. Dricksvatten är ett livsmedel som främst är till för mat, dryck och hygien.

Undvik bevattningsförbud

Det går vanligtvis åt mycket vatten under varma vår- och sommardagar när många vattnar trädgårdar och fyller pooler. I vårt område är vi lyckligt lottade som tar vatten från Bondsjön för att producera dricksvatten. Men även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Är förbrukningen extremt hög kan en del få dåligt tryck eller till och med bli utan vatten. Då kan vi tvingas införa bevattningsförbud.

Det går åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten, så av hållbarhetsskäl är det alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning.

8 tips på hur du enkelt kan spara vatten

Tips 1 – Trädgårdsbevattning

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Om du måste vattna i trädgården, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna istället.

Tips 2 - Duscha kortare och smartare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten. Om du ställer en klocka märker du tydligare hur länge du duschar.

Medan du väntar på att vattnet ska bli varmt - ställ en hink i duschen och samla upp vattnet så kan du använda det till att vattna istället för att det rinner ut i avloppet.

Tips 3 – Stäng av kranen när du borstar tänderna

Genom att stänga av kranen när du borstar tänderna sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

Tips 4 - Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

Tips 5 - Handdiska inte under rinnande vatten

Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt cirka sex liter vatten.

Tips 6 - Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Tips 7 - Samla upp överblivet sköljvatten

Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och använd vattnet till att vattna krukväxter.

Tips 8 - Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 900 liter per dygn.