Så firar du en mer hållbar midsommar!

Nu går även vi på HEMAB mot sommaren och ser som så många andra fram emot semester och ledighet. Trots det kommer vi hålla öppet som vanligt hela sommaren. Dock håller vår kundservice stängt på midsommarafton den 23 juni.

För dig som har sophämtning på midsommarafton har vi lugnande besked - våra återvinningsbilar rullar som vanligt, så du kan plocka dina midsommarblomster och lägga in sillen i lugn och ro.

Våra återvinningscentraler är stängda på midsommarafton och midsommardagen. Måndagen den 26/6 är vi tillbaka med vanliga öppettider igen. Här hittar du alla våra öppettider.

Några tips för en mer hållbar midsommar

Midsommarhelgen är en av våra favorithögtider, men vårt firande innebär också en del transporter, inköp och konsumtion som påverkar både natur och klimat. Genom att tänka till kan vi fira en mer hållbar midsommar. Här kommer några tips från oss!

  • Sill i olika former hör av tradition till på midsommarbuffén. Ett enkelt val är att köpa MSC-märkt sill som certifierar ett välskött och långsiktigt hållbart fiske.
  • Grilla mer hållbart genom att lägga mindre kött på grillen och öka mängden grönt. Välj gärna ekologiskt och/eller naturbeteskött som håller landskapet öppet om du väljer att äta kött. I Härnösand finns det flera lokala producenter att köpa kött direkt ifrån! Besök gärna REKO Härnösand på Facebook Länk till annan webbplats. för att hitta några av våra lokala producenter.
  • Välj miljömärkt kol eller briketter, leta efter FSC-märkning. Byt även tändvätskan, som släpper ut koldioxid, mot tändpapper med stearin.
  • Sätt lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen och använd vattenkokare som drar hälften så mycket energi som en spisplatta.
  • Det är härligt med nyplockade blommor i midsommarstången och kransen. Men du vet väl att bland annat blomsterlupinen räknas som en invasiv art? De kan orsaka stor skada på den biologiska mångfalden och får därför inte slängas som trädgrådsavfall eller i naturen, utan ska paketeras väl och slängas i containern för invasiva växter på återvinningscentralen.
  • Hoppa över engångsartiklar. Duka med riktigt porslin om ni ska sitta till bords, eller investera i ett bra picknick-set som du kan använda hur många gånger som helst. Skippa även engångsgrillen och investera i en liten bärbar grill istället om du vill grilla i det fria. Men du - tänk på brandrisken!
  • Att erbjuda buffé är ett trevligt sätt att minska matsvinnet. Det gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta och resterna går att göra nya rätter av på midsommardagen.

Vi önskar våra kunder en riktigt skön och avkopplande sommar!