Några tips om matavfall

Ditt matavfall blir ett klimatsmart drivmedel som i sin tur bidrar till en hållbar omställning av samhället. Det är stort! Och i Härnösand ligger vi i framkant.

Regeringen har beslutat att utsortering och insamling av matavfall är obligatoriskt för alla kommuner från och med 1 januari 2024. I Härnösand har vi samlat in matavfall sedan 2014. Det är vi stolta över och du är en viktig del av det arbetet!

Vi vill tipsa om några saker som underlättar din hantering hemma och även påminna om några saker som är bra att tänka på. Det absolut viktigaste vi vill påminna om är att det inte får finnas något annat än matavfall i den bruna påsen. Inga förpackningar, ingen plastpåse, ingenting annat än matavfall.

Så hanterar du matavfallet

  • Använd hållaren för matavfallspåsen. Den är konstruerad för att hålla påsen torr. Vill du använda någon annan hållare rekommenderar vi att du ser till att påsen är ventilerad i underkant. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
  • Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare och du riskerar inte att överfylla påsen.
  • Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
  • Torrskala sådant som potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.
  • Lägg i använt hushållspapper i matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.
  • Har du skaldjursrester kan du lägga dem i dubbla påsar om du vill minska lukten. Du kan även lägga dem i en ren matavfallspåse och frysa in den fram till hämtdagen. Detta kan vara bra under den varma tiden på året.
  • Slutligen: Lägg påsen i en ny matavfallspåse när du ska bära ut den och var noga med att försluta den så att inget löst matavfall hamnar i kärlet.Har du problem med flugor vid dina kärl? Spraya ättikssprit i och runt kärlet. Det tycker inte flugorna om.

Det är viktigt att du inte lägger matavfallspåsen i någon form av plastpåse, då den inte kan rötas. Tvärt om trasslar den in sig i maskindelar och riskerar att förstöra processen.

Tillsammans bidrar vi till ett hållbart Härnösand!

Här kan du ladda ner en liten broschyr om hur du hanterar matavfallet bäst sommartid. Pdf, 403 kB.

Kontakt

Kundservice, 0611-55 75 00, info@hemab.se