Minska ditt matsvinn - spara tusenlappar!

Med höjda priser på det mesta och mindre kvar i plånboken är det hög tid att se över ditt matsvinn. Du kan faktiskt spara tusenlappar på det!

Varje år slänger vi i snitt 35 kilo ätbar mat per person i Sverige. Detta är alltså fullt ätbar mat som inte är matavfall. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar matrester istället för att äta upp dem. För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000-6 000 kronor per år. Pengar man kan göra betydligt roligare saker för.

Förutom pengarna i plånboken kostar svinnet också på andra sätt. Att producera mat bidrar till växthusgaser som påverkar klimatet och det bidrar även till övergödning som påverkar miljön. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten.

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Du behöver inte kasta ett livsmedel bara för att bäst före-datumet är passerat. Lita på dina sinnen och bedöm genom att titta, lukta och smaka. Har livsmedlet däremot märkts med sista förbrukningsdag ska det inte ätas efter passerat datum.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Planera mera

Minska matsvinnet med bättre planering, så gynnar du både plånboken och planeten:

  • Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.
  • Köp inte mer än du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker – köp hellre lite men ofta.
  • Köp mat med kort datum till dagens middag!
  • Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
  • Ha koll på maten i kylskåpet och frys in mat som börjar bli gammal.
  • När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

Ta hand om rester

Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt - risotto, wok eller pytt i panna kanske?

  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.
  • Frys in rester som inte kommer att ätas upp inom de närmaste dagarna.
  • Rester som har stått i kylskåp går bra att äta så länge de luktar och smakar bra.

För personer som är känsliga för bakterien listeria, det vill säga äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel. Länk till annan webbplats.

Enkla tips för att spara på maten

  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Gör en plockmåltid av många små rester.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar!
  • Skrumpna grönsaker går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

Fakta: Livsmedelsverket

Kontakt

Cathrine Edholm, Återvinningsstrateg, 070-190 51 58, cathrine.edholm@hemab.se