Beredskapsveckan – klara dig bättre vid strömavbrott

Idag startar Beredskapsveckan - en årlig informationsinsats som anordnas av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Som energibolag vill vi upplysa dig om några saker som är bra att tänka på om strömmen skulle försvinna en längre tid. Är du beredd på kris?

Temat för årets beredskapsvecka är Öva! Och det är ju inte så dumt att göra det om man vill vara beredd när någon form av kris uppstår. Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Klarar du det? Här tar vi upp några saker som är bra att tänka på.

Att klara sig själv en vecka

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Om strömmen försvinner finns det några saker som är viktiga att tänka på:

Du behöver kunna få information om vad som händer. När batteriet i telefonen eller den bärbara datorn tar slut kan det bli besvärligt. Därför är det bra att ha en batteridriven radio eller en vevradio hemma. Den lokala P4-stationen är den kanal som har uppdraget att förmedla aktuell och korrekt information vid en kris. Webbplatsen krisinformation.se har också all myndighetsinformation samlad på ett ställe, så länge internet fungerar.

Batterier i mobilen laddar ur. Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.

Idag betalar vi nästan alltid digitalt och kassasystemen är beroende av ström. Se till att du klarar dig en vecka utan att handla mat. På det sättet minskar du behovet av att kunna betala i samband med en kris. Blir krisen långvarig kan det även vara bra att ha en del kontanter hemma eller att kunna betala med swish, så länge mobilen fungerar.

Det blir kallt fort, särskilt på vintern. Begränsa vilka rum som används och om ni är flera i hushållet är det bra om alla kan uppehålla sig i samma rum. Stäng dörrar och lägg filtar eller madrasser på golven för att isolera. Du kan behöva använda vinterkläder inomhus. Se till att ha koll på var de finns. Sovsäck, ljus och värmeljus är också bra att ha hemma.

Lampan i telefonen drar onödigt batteri från mobilen. Se till att ha ficklampa eller pannlampa med batterier. Och extra batterier såklart.

Mycket mat behöver tillagas, men det finns även mat som kan ätas direkt. Börja med det som snabbt blir dåligt, som färska grönsaker till exempel. Ha gärna ett stormkök hemma som alternativ för att kunna laga varm mat. En stängd frys kan hålla kylan 1-2 dygn. Maten i kylen håller sig kall ett par timmar om strömmen går.

Checklista

Det här är tips på saker som är bra att ha hemma vid strömavbrott. Tänk också på vad du kan dela med dig av och vad ni kan låna av varandra.

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.

Vill du testa hur väl förberedd du är? Gör utmaningen Sju dagar på MSBs webbsida Länk till annan webbplats.. Det tar ungefär 15 minuter och kan vara värt besväret.

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som anordnas vecka 39 av MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet är att öka människors motståndskraft inför kriser och är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Kontakt

Läs mer om Beredskapsveckan på MSBs webbsida: Beredskapsveckan (msb.se) Länk till annan webbplats.

Läs eller ladda ner broschyren Om krisen eller kriget kommer, Pdf, 3 MB. som MSB skickade ut till alla hushåll i maj 2018.