Felsök hemma vid strömavbrott

Innan du felanmäler kan du göra en enkel felsökning själv. Vid konstaterat fel i elnätet fram till din anläggning, avhjälper vi självklart detta kostnadsfritt. Konstaterar vi att felet finns i din elanläggning (alltså den som tillhör fastigheten), kommer du faktureras en avgift om 1 500 kronor.

Har du gjort en felsökning hemma själv och du fortfarande inte har el så är du alltid välkommen att kontakta oss för att göra en felanmälan.

Är även grannen utan el?

Kolla om det lyser hos grannen. Om det gör det ska du i första hand söka orsaken till strömavbrottet i din egen fastighet.

Om du ser att grannen har el eller att det lyser i trapphuset är det troligtvis något fel i din egen elanläggning. Kontrollera om någon av dina säkringar har gått. Säkringarna sitter i en box i din bostad, ofta högt upp på väggen. Nya typer av automatsäkringar har en vipparm som normalt sett ska vara riktad uppåt. Om den har fallit ner har säkringen gått. Äldre typer av skruvsäkringar har en färgad prick i sin mitt. När denna har lossnat betyder det att säkringen har gått.

Innan du börjar kontrollera dina säkringar rekommenderar vi dig att läsa om elsäkerhet i hemmet om du är det minsta osäker. Annars kan du alltid kontakta en behörig elinstallatör.

Vad gjorde du strax innan strömavbrottet?

Kanske drog du igång en maskin, kopplade in ett gammalt våffeljärn eller hade ovanligt många elapparater igång samtidig som kan ha orsakat avbrottet. Testa att byta propp/återställa automatsäkringen och förändra något av ovan för att se om det hjälper.

Är du helt eller bara delvis utan el?

Kolla om det är strömlöst överallt eller bara i vissa delar hemma. Om du är delvis utan el så kan det vara en säkring som har gått - se ovan.

Har jordfelsbrytaren löst ut?

Testa först att slå ifrån alla säkringar och sen återställa jordfelsbrytaren. Slå sedan till en säkring i taget tills du hittat felet. Kontakta annars en behörig elinstallatör.

Lokalisera dina elcentraler

Huvudbrytaren, mätarsäkringarna och elmätaren finns på din mätartavla. I flerfamiljshus kan den finnas i lägenheten, källaren eller i trapphuset. I enfamiljshus kan den istället finnas på fasaden och i äldre villor inomhus. Ser du text på elmätarens display tyder det på att du har spänning fram till mätaren, då är det inget fel på elnätet, utan felet finns någonstans i din egen anläggning. Kontakta en elinstallatör.

Elsäkerhet i hemmet

Vet du vad du får och inte får göra med elen hemma? Vi guidar dig i bra-att-veta-djungeln.

Kontakta Kundservice

Kundservice nås på telefon vardagar 07.00-15.00.