Är du beredd på ett längre strömavbrott?

Här kommer några praktiska råd.

  1. Ha batterier hemma till en batteridriven radio. Lyssna på den lokala P4-stationen för att vara uppdaterad om situationen. 
  2. Prenumerera på HEMABs driftinformation. Så länge du har tillgång till mailen får du uppdateringar om strömavbrottet från oss den vägen.
  3. Ha alltid reservbelysning hemma i form av ficklampor, stearinljus, värmeljus och tändstickor. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt och tänk på att lågan också förbrukar syre.
  4. Har du möjlighet att laga varm mat? Tillgång till ett campingkök, en vedspis eller en grill kan underlätta om strömavbrottet drar ut på tiden. 
  5. För att ta vara på värmen om ni är flera är det bra att samla alla i ett rum. En person i vila avger lika mycket värme som en 70 W glödlampa.
  6. Ha koll på var det finns filtar, sovsäckar och varma kläder om huset blir utkylt.
  7. Öppna inte kyl och frys i onödan. Tänk på att snön kan användas som kylmöjlighet vid kallt väder.

Under Relaterade länkar har vi länkat till bra information från Energimyndigheten. Observera att detta är allmänna råd och att lokala avvikelser kan förekomma. Vi råder till exempel alltid våra kunder att vara sparsamma med vattnet vid strömavbrott, genom att till exempel undvika att duscha eller bada. Om vattenreservoaren töms finns det vid strömavbrott inte möjlighet att fylla på den igen.

www.energimyndigheten.se Länk till annan webbplats. finns fler tips och råd kring saker som är bra att tänka på vid strömavbrott.

Felsök hemma vid strömavbrott

Innan du felanmäler till oss - kolla några saker hemma hos dig först.

Tips och råd

Fler tips - om hur du kan energieffektivisera din vardag till exempel..