Midsommar utan matsvinn - laga lagom till buffén!

Snart är midsommar här, vilket för många innebär god mat, god dryck och gott sällskap. Buffén är en sommarklassiker som är fantastisk, men det är lätt att det blir mycket mat över. Här kommer därför, lagom till bufféns högtidsdag, bland annat lite tips på hur du kan tänka för att slippa matsvinn.

Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn. Men det kan ändå vara bra att tänkta till lite .

Att tänka till i förväg

 • Hur hungriga är det troligt att gästerna är?
  Vi tenderar ofta att vara olika hungriga olika tider på dagen. På kvällen går det åt mer mat än vid en lunch.
 • Vilka är det som ska äta?
  Män äter oftast mer än kvinnor, medan tonåringar ofta äter mer än äldre personer och barn. Fundera lite kring hur din grupp av gäster ser ut.
 • Hur mycket behövs?
  Det här är ju lite av kärnfrågan. Hur mycket mat behövs egentligen? En vägledning är att ett recept som är beräknat för fyra personer räcker till ungefär 10 –12 bufféportioner. Ju fler rätter du har i din buffé, desto mindre kommer att gå åt av varje. Och det måste inte vara ett fullproppat bord. Sex till åtta rätter räcker oftast på en buffé. Här kan du läsa några exempel på hur mycket du kan beräkna av till exempel lax och kokt potatis per person.

Att tänka till under tiden

 • Ställ fram lite i taget!
  Planera för att fylla på efter hand istället för att ställa fram allt direkt. Maten håller sig fräsch bättre och räcker längre.
 • Använd mindre tallrikar.
  Med en mindre tallrik tar gästerna mindre mat per gång och då minskar risken för att de lägger upp mer än vad de orkar äta upp.

Att tänka till efter

 • Ta hand om matavfallet
  En del mat lämnar ju rester utan att vara matsvinn. Räkskal är ett exempel. Även om du kokar en schysst fond av skalen så måste du ju ändå slänga dem förr eller senare. Räkskal + sommarvärme brukar inte vara någon rolig kombo. Ett bra tips är därför att lägga matavfall som räkskal och fiskrens i frysen i väntan på sophämtning.
 • Frys in!
  Om det blivit en vin-skvätt över - frys in det i istärningsfack innan det blir dåligt. Då kan du använda det i såser eller grytor vid senare tillfällen. Fryst frukt kan användas i smoothie. Mjölkprodukter som ovispad grädde, smör och mjölk går också bra att frysa in. För att inte tala om ost - riv och frys in så har du färdigrivet till pizza, gratänger och lasagne.
 • Gör en lyxig matlåda
  Ska du tillbaka till jobbet efter midsommar? Fixa en lyxig matlåda på resterna från buffébordet!

Vi på HEMAB önskar dig en fin midsommar!

Våra anläggningar har stängt och våra återvinningsbilar kör in sina turer så att även chaufförerna ska få en ledig midsommarhelg. Men måndag 24/6 är allt som vanligt igen!

Kontakt

Kundservice, 0611-55 75 00, info@hemab.se