HEMABs sommarskola: Så hanterar du matavfallet på sommaren

Vår sommarskola tuffar på och idag berör vi ämnet matavfall. Nu har vi sorterat ut matavfall i tio års tid i Härnösand, och vi har i omgångar gått ut med information om hur man bäst hanterar matavfallet både på sommaren och vintern. De flesta av er har säkert full koll vid det här laget, men en repetition kan väl inte skada.

Det finns flera saker du kan göra för att slippa lukt och flugor i dina kärl på sommaren och hålla kärlen fräscha. Här kommer några tips!

Byt matavfallspåse ofta

Detta är viktigare än du kanske tror. För att påsen inte ska bli överfylld och svår att stänga är det viktigt att den byts med jämna mellanrum. Byt hellre oftare och se till att påsen blir ordentligt försluten. Det gör du genom att först vika in kanterna och sedan rulla ner från överkanten. Då blir öppningen "låst" och håller ihop bättre.

Tänk dock på att inte släppa ner matavfallspåsen så att den går sönder eller öppnar sig i kärlet. Försök så gott det går att lägga ner den i kärlet istället.

Inget löst matavfall i kärlet

Allt matavfall måste ligga i en matavfallspåse innan det slängs i kärlet. Löst matavfall i kärlet drar till sig flugor som gärna lägger ägg i det som sedan blir till larver. Detta gäller även om påsen blir genomfuktig, så lägg gärna den använda påsen i en ny, torr påse innan du slänger den i kärlet.

Ställ kärlet på en skuggig plats

Om kärlet står i skuggan minskar lukten och flugorna trivs inte lika bra.

Håll kärlet rent

Genom att spola ur kärlet någon gång ibland direkt efter tömning så håller du det fräscht och rent. Spraya också med ättika i kärlet och runt kanterna på det. Flugorna tycker inte om det och ättika neutraliserar lukt.

Torrskala grönt

Ställ påshållaren, med matavfallspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen. Då blir det inte lika blött som ifall det först hamnar i vasken.

Blanda upp matavfallet

För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i lite hushållspapper eller rivna äggkartonger.Det suger åt sig fukten. Du kan även lägga äggkartong i botten på påsen så håller den bättre.

Fisk och skaldjur

Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite papper. Lägg därefter paketet i matavfallspåsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen tills det är dags för tömning.

Förebygg dålig lukt

Du kan även förebygga dålig lukt från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med till exempel kokvatten från potatis.

Kom ihåg

• Använd endast de speciella matavfallspåsar du erhåller från HEMAB och lägg ALDRIG matavfallspåsen i en plastpåse.

• Använd påshållaren till matavfallspåsen. Då ventileras matavfallet och luktar mindre.

• Om du behöver fler matavfallspåsar finns det att hämta kostnadsfritt på de flesta matvarubutiker i och runt Härnösand samt på våra återvinningscentraler och på vårt huvudkontor på Västra Ringvägen 125.