HEMAB sponsrar simskola för utlandsfödda

En plats för kunskap, glädje och socialt sammanhang.

Nu under våren och tidiga sommaren hålls en simskola för vuxna utlandsfödda i Härnösand på initiativ av Equmeniakyrkan och Härnösands simsällskap.

- Det är verkligen kunskap för livet, som att läsa och skriva, berättar kursledaren Jeanette Vendel. - Vi har ju en stark sim- och badkultur i Sverige och många utlandsfödda vill delta men kan och vågar helt enkelt inte.

Mer än bara simteknik

Kurserna har funnits i olika format sedan våren 2023 och har varit mycket uppskattade enligt Jeanette – inte bara utifrån ren simkunskap:

- Flera av deltagarna har inga andra sociala sammanhang såsom man får av till exempel ett jobb. Så det har varit viktigt bara utifrån det perspektivet: att aktiveras och möta andra människor.

Glädje ger mod

Första delen av simskolan fokuserar mycket på att övervinna rädslor och att bara kunna befinna sig i vatten på ett lustfyllt sätt. Jeanette och hennes kollega Emma Halén har lagt mycket fokus på glädje och lek. Jeanette förklarar:

- Det är ju roligt att bada och simma! Så vi som ledare har försökt visa det genom att skratta och busa, åka ruschkana, ja allt sånt som vi fick uppleva som barn. Till exempel en kvinna som i början var livrädd för vattnet kunde efter några träffar vara under ytan till och med. Helt underbart att se!

- Efter det övar vi på att flyta på rygg. Steg för steg går vi vidare i träningen med målet att kunna simma ute på djupa delen i stora bassängen. Det är en fantastisk känsla både för deltagarna och oss ledare när vi lyckas, avslutar Jeanette.

HEMAB sponsrar simskolan med ett bidrag till hyran av Härnösands Simhall.

Kontakt

Fredrik Olsson, Chef Kommunikaiton och marknad, fredrik.olsson@hemab.se

Deltagarna i simskolan tillsammans med ledaren Jeanette Vendel (3:e från höger)

Simhallen i Härnösand