Om våra nya fakturor och Billogram

Från och med fakturan som skickas ut i juni 2022 kommer våra fakturor få ett nytt utseende. Då ansluter vi till faktureringstjänsten Billogram för att underlätta för våra kunder med bland annat fler betalningsalternativ som till exempel Swish och en smidig direktkanal till Kundservice via webbfakturan om frågor uppstår. Ett viktigt mål är också att få ner antalet pappersfakturor för att spara på resurser i form av papper, kuvert och brevtransport med bil.

Som kund behöver du inte vidta någon åtgärd

Kunder med e-faktura och autogiro behåller automatiskt samma tjänster som tidigare. Får du pappersfaktura betalar du den som vanligt - kontrollera dock att du betalar till det nya bankgironumret som står på fakturan.

Frågor och svar om våra nya fakturor

Allmänt om samarbetet med Billogram

Hur (fungerar samarbetet)?

Billogram är en faktureringstjänst som HEMAB från och med juni 2022 använder sig av för att skapa och skicka fakturor. Med andra ord så är det fortfarande HEMAB som står som fakturautställare och det är också vi som i slutänden tar emot din inbetalning. En stor styrka med Billogram är deras dynamiska, digitala webbfaktura där både kunder och HEMAB får tillgång till en rad smarta funktioner och tjänster.

Du som kund behöver inte vidta några speciella åtgärder i och med förändringen. Dina tidigare val av till exempel e-faktura och autogiro har flyttas med och fungerar som tidigare. Har du tidigare haft enbart pappersfaktura betalar du den precis som vanligt även i fortsättningen - men var noga att du matar in det nya bankgiro som står på aktuell faktura.

När?

Från och med juni 2022 går våra nya fakturor ut.

Varför?

Vi vill kunna erbjuda en så flexibel, modern och klimatsmart fakturahantering som möjligt. I och med detta samarbete kan vi erbjuda allt från pappersfaktura till betalning med Swish. Vårt digitaliseringsarbete har pågått i många år och detta är ytterligare ett naturligt steg att ta för att hålla oss relevanta och hållbara - nu som väl som i framtiden.

Behöver jag som privatkund göra något?

Nej.

Har du e-faktura och/eller autogiro har det flyttats över till det nya systemet. Kontakta vår kundservice om något inte stämmer.

Har du pappersfaktura betalar du fakturan från HEMAB som vanligt - det enda är att den ser lite annorlunda ut och har ett nytt bankgironummer (manuell inbetalning 5825-6926, e-faktura 5825-7023). I annat fall kontaktar vi dig.

Några saker du behöver tänka på från och med juni 2022:

 • Fakturorna har ett nytt bankgironummer:
  5825-6926 (manuell inbetalning)
  5825-7023
  (e-faktura)
 • Betala det exakta beloppet som är angivet på fakturan - gör alltså inte egna öresutjämningar
 • Betala EN faktura i taget - slå aldrig ihop flera fakturor

Om du tar emot pappersfaktura idag så uppmuntrar vi verkligen att du istället väljer de digitala faktureringsalternativen (webbfaktura eller e-faktura) då de innebär så många fördelar för dig som kund, oss som företag och för miljön inte minst! Varje faktura som levereras digitalt - istället som ett utskrivet papper som behöver transporteras till kunden via postbil - gör skillnad.

Med pappersfaktura är det dessutom lätt att någon siffra hamnar tokigt när man ska betala den. Det brukar ordna sig tillslut, men vår ekonomiavdelning och kundservice får lägga ganska mycket tid på att rätta dessa fel. Fel som faktiskt går att undvika och låta oss spara både tid och pengar som vi istället kan lägga på att erbjuda en än mer effektiv service och konkurrenskraftiga priser.

Har du pappersfaktura? Anmäl byte till webbfaktura här

Eller så kontaktar du kundservice via telefon: 0611-55 75 00 eller e-post: kundservice@hemab.se

Behöver jag som företagskund göra något?

Nej, som företagskund behöver du inte vidta någon speciell åtgärd i samband med att HEMAB ansluter till Billogram. Om så är fallet kontaktar vi er.

Det finns dock några saker du behöver tänka på från och med juni 2022:

 • Fakturorna har ett nytt bankgironummer:
  5825-6926 (manuell inbetalning samt EDI/SVE-faktura)
  5825-7023
  (e-faktura, ej EDI/SVE-faktura)
 • Betala det exakta beloppet som är angivet på fakturan - gör alltså inte egna öresutjämningar
 • Betala EN faktura i taget - slå aldrig ihop flera fakturor

Felaktiga betalningar nekas av det nya systemet och återbetalas direkt. Överväg därför att betala via digital faktura för att undvika felaktig inmatning.

Vilket är HEMABs nya bankgironummer?

5825-6926 (manuell inbetalning samt EDI/SVE-faktura)

5825-7023 (e-faktura)

Gäller från och med 1 juni 2022. För dig som gör manuella inbetalningar är det viktigt att du kontrollerar att du betalar till bankgironumret som står angivet på aktuell faktura. Har du e-faktura och/eller autogiro sedan tidigare behöver du inte vidta någon åtgärd.

Vilka är fördelarna med den nya webbfakturan?

Via vår faktureringspartner Billogram kan vi nu erbjuda en mer klimatsmart faktura med samma interaktiva funktionalitet som en hemsida. För dig som kund innebär det en rad fördelar:

Smidighet

Med Billogram blir det tryggt och smidigt att ta emot och betala din faktura. Billogram ser till att den kommer fram i tid, att du som kund förstår vad som ska betalas och slutligen att du kan betala på ett enkelt sätt som passar dig. Via webbfakturan kan du också själv aktivera autogiro med hjälp av Mobilt BankID.

Tydlighet

Med vår webbfaktura syns det direkt om fakturan är betald eller inte, vilket minskar risken för felbetalningar, överbetalningar och onödiga påminnelseavgifter. Därtill finns all din fakturahistorik tillgänglig med varje faktura, så att du kan jämföra olika fakturor. Om din faktura skulle förändras på något sätt kommer du enkelt att kunna följa händelseförloppet via nya fakturavyn.

Hållbarhet

Ett byte till webbfaktura gör stor skillnad miljömässigt när det kommer till att reducera förbrukning av papper och antalet transporter.

Tillgänglighet

På webbfakturan kan du enkelt ställa eventuella fakturafrågor direkt till kundtjänst, via en meddelandefunktion på fakturan och få svar i nära anslutning till fakturan som frågorna handlar om.

Har du pappersfaktura? Anmäl byte till webbfaktura här

Jag har pappersfaktura idag - hur påverkas jag?

Vi kommer fortsätta erbjuda pappersfakturor tills vidare. Men vi ser gärna att så många som möjligt väljer bort pappersfakturan då digitala alternativ sparar både på våra och miljöns resurser.

Det du behöver är en e-postadress och en dator, läsplatta eller en modern mobiltelefon. Vi har full förståelse för att det kan kännas svårt och krångligt att ändra på något man är van vid och gjort under många år. Det sista vi vill är att våra kunder ska ha en besvärlig och frustrerande upplevelse i kontakt med oss. Faktum är att det långsiktiga syftet med denna förändring är precis det motsatta - det ska bli enklare och smidigare för våra kunder att betala sina fakturor.

Ett samhälle i förändring

Vårt samhälle förändras som bekant hela tiden. Service och tjänster har blivit digitala i ett rasande tempo, och det är inte ovanligt att företag som HEMAB slits mellan "det gamla vanliga" som man vet fungerar och "det senaste" som främst den nya generationen efterfrågar (lösningar som ofta är effektivare både tekniskt och ekonomiskt). Vi försöker alltid sträva efter en balans mellan det inarbetade och det innovativa så att vi förblir ett relevant och attraktivt företag - även imorgon.

Vi finns här för dig

Vi förstår att inte alla upplever en övergång från pappersfaktura till ett digitalt alternativ som positivt. Vi kommer fylla på med information på denna sida för att underlätta - och så står vår kundservice redo att stötta dig via telefon och e-post. Ett tips är att du ber en vän, släkting eller granne om hjälp om du känner sig osäker på tekniken. Har du inte tillgång till någon sådan person är du givetvis välkommen att fysiskt besöka oss i receptionen på Västra Ringvägen 125 - en numer ganska ovanlig service sett till resten av branschen och något vi är stolta över att vi behållit genom år av digitalisering.

Har du pappersfaktura? Anmäl byte till webbfaktura här

Har du mer tekniska frågor om fakturan? Besök Billograms hjälpcenter Länk till annan webbplats.