Faktureringstjänsten Billogram

Från och med i sommar kommer våra fakturor få ett nytt utseende. Då ansluter vi till faktureringstjänsten Billogram för att underlätta för våra kunder med bland annat fler betalningsalternativ som till exempel Swish och en smidig direktkanal till Kundservice via webbfakturan om frågor uppstår. Ett mål är också att få ner antalet pappersfakturor för att spara på miljön!

Vad är Billogram?

Billogram är en faktureringstjänst som HEMAB kommer använda sig av för att skapa och skicka fakturor från och med sommaren 2022. Med andra ord så är det fortfarande HEMAB som står som fakturautställare och det är också vi som i slutänden tar emot din inbetalning. En stor styrka med Billogram är deras dynamiska, digitala fakturor - alltså fakturor man tar emot via sin dator eller mobil - där både kunder och HEMAB får tillgång till en rad smarta funktioner och tjänster.

Vilka är fördelarna med den nya fakturan?

Via vår kommande faktureringspartner Billogram erbjuds en mer klimatsmart faktura med samma interaktiva funktionalitet som en hemsida. För dig som kund innebär det en rad fördelar:

Smidighet

Med Billogram blir det tryggt och smidigt att ta emot och betala din faktura. Billogram ser till att den kommer fram i tid, att du som kund förstår vad som ska betalas och slutligen att du kan betala på ett enkelt sätt som passar dig. Via den digitala faktura kan du också själv aktivera autogiro med hjälp av Mobilt BankID.

Tydlighet (gäller endast digital faktura)

Med Billograms digitala faktura syns det direkt om fakturan är betald eller inte, vilket minskar risken för felbetalningar, överbetalningar och onödiga påminnelseavgifter. Därtill finns all din fakturahistorik tillgänglig med varje faktura, så att du kan jämföra olika fakturor. Om din faktura skulle förändras på något sätt kommer du enkelt att kunna följa händelseförloppet via Billograms fakturavy.

Hållbarhet

Ett byte till webbfaktura gör stor skillnad miljömässigt när det kommer till att reducera förbrukning av papper och antalet transporter.

Tillgänglighet (gäller endast digital faktura)

På Billograms webbfaktura kan du enkelt ställa eventuella fakturafrågor direkt till kundtjänst, via en meddelandefunktion på fakturan och få svar i nära anslutning till fakturan som frågorna handlar om.

När ansluter HEMAB till den nya faktureringstjänsten?

Under sommaren 2022.

Måste jag som privatkund göra något?

Nej, du betalar fakturan från HEMAB som vanligt - det enda är att den ser lite annorlunda ut. I annat fall kontaktar vi dig.

Det finns dock några saker du behöver tänka på från och med juni 2022:

  • Fakturorna har ett nytt Bankgiro-nummer
  • Betala det exakta beloppet som är angivet på fakturan - gör alltså inte egna öresutjämningar
  • Betala EN faktura i taget - slå aldrig ihop flera fakturor

Om du tar emot pappersfaktura idag så uppmuntrar vi verkligen att du istället väljer de digitala faktureringsalternativen (e-post eller e-faktura) då de innebär så många fördelar för dig som kund, oss som företag och för miljön inte minst! Varje faktura som levereras digitalt - istället som ett utskrivet papper som behöver transporteras till kunden via postbil - gör skillnad.

Med pappersfaktura är det dessutom lätt att någon siffra hamnar tokigt när man ska betala den. Det brukar ordna sig tillslut, men vår ekonomiavdelning och kundservice får lägga ganska mycket tid på att rätta dessa fel. Fel som faktiskt går att undvika och låta oss spara både tid och pengar som vi istället kan lägga på att erbjuda en än mer effektiv service och konkurrenskraftiga priser.

En sak du kan göra redan idag är att logga in på Mina Sidor och uppdatera kontaktuppgifterna med e-post (och mobilnummer så vi kan snabbt nå dig vid till exempel en driftstörning i ditt område).

Eller så kontaktar du kundservice via telefon: 0611-55 75 00 eller e-post: kundservice@hemab.se

LÄS MER OM E-FAKTURA OCH AUTOGIRO - ANSLUT IDAG!

Måste jag som företagskund göra något?

Nej, som företagskund behöver du inte vidta någon speciell åtgärd i samband med att HEMAB ansluter till Billogram. Om så är fallet kontaktar vi er.

Det finns dock några saker du behöver tänka på från och med juni 2022:

  • Fakturorna har ett nytt Bankgiro-nummer
  • Betala det exakta beloppet som är angivet på fakturan - gör alltså inte egna öresutjämningar
  • Betala EN faktura i taget - slå aldrig ihop flera fakturor

Felaktiga betalningar nekas av det nya systemet och återbetalas direkt. Överväg därför att betala via digital faktura för att undvika felaktig inmatning.

Jag vill verkligen inte byta från pappersfaktura

Vi kommer behålla pappersfakturor tills vidare även efter att vi anslutit till Billogram - och vi på HEMAB har full förståelse för att det kan kännas svårt och krångligt att ändra på något man gjort under många, många år. Det sista vi vill är att våra kunder ska ha en besvärlig och frustrerande upplevelse i kontakt med oss. Faktum är att det långsiktiga syftet med denna förändring är precis det motsatta - det ska bli enklare och smidigare för våra kunder att betala sina fakturor.

Vårt samhälle förändras som bekant hela tiden. Service och tjänster har blivit digitala i ett rasande tempo, och det är inte ovanligt att företag som HEMAB slits mellan "det gamla vanliga" som man vet fungerar och "det senaste" som främst den nya generationen efterfrågar (lösningar som ofta är effektivare både tekniskt och ekonomiskt). Vi försöker alltid sträva efter en balans mellan det inarbetade och det innovativa så att vi förblir ett relevant och attraktivt företag - även imorgon.

Vi förstår att inte alla upplever en övergång från pappersfaktura till ett digitalt alternativ som positivt. Vi kommer fylla på med information på denna sida för att underlätta - och så står vår kundservice redo att stötta dig via telefon och e-post. Ett tips är att du ber en vän, släkting eller granne om hjälp om du känner sig osäker på tekniken. Har du inte tillgång till någon sådan person är du givetvis välkommen att fysiskt besöka oss i receptionen på Västra Ringvägen 125 - en numer ganska ovanlig service sett till resten av branschen och något vi är stolta över att vi behållit genom år av digitalisering.