Trygg värme från förnybar energikälla

Härnösand har det lägsta priset på fjärrvärme till villakunder i länet. Idag är cirka 50 % av villorna och 95 % av flerfamiljshusen i tätorten anslutna. Det innebär cirka 1900 kunder som har en trygg, smidig och miljösmart uppvärmningslösning.

Energieffektivt och tillgängligt

Fjärrvärme bidrar till ett mer energieffektivt samhälle och därför är målet att så många härnösandsbor som möjligt ska ha möjlighet att ansluta sig till fjärrvärmenätet. I Härnösand produceras värmen till största delen av restprodukter från skogsindustrin, som annars skulle gå förlorad och det öppnar förutsättningar för lokala lösningar.

– Det handlar om bark, skogsflis, torv och sågspån som eldas i Kraftvärmeverket. Fjärrvärmenätet är ett slutet system som levererar varmt vatten via ledningar i marken. Vattnet växlas mot kundens värmesystem och går sedan tillbaka till Kraftvärmeverket för att värmas upp på nytt, förklarar affärsområdetschef Marcus Tärnvik, HEMAB.

 

Prisvärt alternativ

– En viktig anledning till att man ska välja fjärrvärme i Härnösand är också att vi håller ett lågt pris. Det ingår i vår vision att skapa förutsättningar för en positiv utveckling med inflyttning och nya företag i kommunen. Naturligtvis kommer priset att förändras, men vi kommer inte ta ut ett högre pris än att vi klarar vårt avkastningskrav, säger Marcus Tärnvik.

Smidig installation

Att installera fjärrvärme är enkelt, som kund behöver du inte göra någonting från det att du skickat in din beställning.

Vi kommer ut på plats och tittar på förutsättningarna. I nästa steg ansluter vi fastigheten till våra ledningar och om kunden har valt oss som leverantör av fjärrvärmecentral så kommer en installatör och monterar även den.

Vi finns ju nära våra kunder, så vi är alltid snabbt ute på plats om det är någon fundering. Det är bara att höra av sig, säger Marcus Tärnvik.