– Vi måste bli bättre på att snacka om klimatet

Att leva klimatsmart handlar inte om uppoffringar. Det handlar om ökad valfrihet och ett rikare liv.
– Mycket av den omställning som vi behöver göra är egentligen rätt trevlig, därför är jag bekymrad över hur vi från miljöhåll har talat om miljöfrågan. Vi måste sluta fokusera på uppoffringar och blir bättre på att lyfta fram fördelarna, säger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores.

Mattias Goldmann gästade Härnösand i slutet av mars och talade vid HEMABs årsstämma under temat hur vi alla kan bli klimathjältar och samtidigt få ökad livskvalité.


– Jag tycker att Härnösand som kommun och HEMAB som bolag är jätteduktiga. Det är en fröjd att se att även en medelstor kommun kan vara föregångare. Jag tänker speciellt på biogassatsningen som är ett underbart sätt att sluta kretsloppet, säger Mattias Goldmann.


Ökad valfrihet

Att göra miljövänliga val är idag ofta förknippat med uppoffringar, något som Mattias Goldmann vill komma ifrån.


– Det är roligt att vara först och grön omställning innebär ofta fler fördelar än bara den rena klimatnyttan. Det gäller även på det privata planet. När vi förut hade hela hyllan hemma full med cd-skivor kan vi nu ha hela världens musik i mobilen. Bara en sådan sak minskar miljöpåverkan med 80 % samtidigt som vi får ökad valfrihet. När vi slipper ha en egen bil och är med i en bilpool blir livet lite mer bekymmerslöst, samtidigt som vi minskar miljöpåverkan radikalt, påpekar han.


En väg framåt

Mattias Goldmann är sedan 2013 vd för tankesmedjan Fores och har länge medverkat i klimatförhandlingarna. Han fanns på plats i Paris i december och ser avtalet som en framgång.


– Alla länder har lovat något konkret och för första gången så finns det en väg framåt. Men Paris är ingen slutpunkt, det är ett startskott. Nu är det upp till parterna att se till att utsläppen minskar enligt målen, säger Mattias Goldmann.


Paris-avtalet skärpte det tidigare långsiktiga temperaturmålet, två graders-målet. Det nya målet är att nå klart under 2 grader, med sikte på 1,5 grader.


– Här måste vi bli bättre på att kommunicera. När vi varnar för att det blir varmare kanske många tänker: men det blir väl skönt. Men det är inte de två gradernas temperaturskillnad som är problemet, utan effekterna. Det handlar om stormarna, översvämningarna och skaren som inte längre håller, problem som redan påverkar oss här och nu.


Viktigt att gå före

Nationell samordning är avgörande för att rädda klimatet, men en stor del av klimatanpassningen börjar på lokal nivå.


– Jag tror på ketchup-effekten. Det viktigaste ett litet land som Sverige kan göra är att gå före och visa vägen. Det gäller även för Härnösand. Ni har klarat det som större kommuner tycker är omöjligt och därför blir ni en föregångare.


Sverige har som mål att landets vägfordon ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030.


– Oberoende. Inte fritt. Det är en viktig skillnad. Och ju tydligare mål regeringen väljer, desto mer relevant blir det. Och som kommun har ni möjlighet att ställa ännu högre mål. Var förändringen själva, det är roligt att vara först ut i omställningen, säger Mattias Goldmann.

 

Titta gärna på Mattias föredrag i vår YouTube-kanal. Länk till annan webbplats.

– Ni har klarat det som större kommuner tycker är omöjligt. Härnösand är på rätt väg, sammanfattade Fores vd Mattias Goldmann sitt föredrag på HEMABs årsstämma.