Viktigt om fyrverkerier, nödraketer och annat explosivt avfall

På onsdag förmiddag avfyrades av misstag en nödraket på Härnösands Kretsloppspark. Ingen person eller egendom kom till skada vid händelsen.

Explosiva ämnen får inte lämnas på Kretsloppsparken, men trots detta hade en nödraket, av det slag som bland annat används på båtar, lämnats in på Kretsloppsparken någon gång under tisdagen eller onsdagen. När personalen skulle flytta på raketen avfyrades den.


- Det hade kunnat sluta illa. Tack och lov blev ingen skadad, säger Veronika Ström Uotela, renhållningstekniker på Härnösands Kretsloppspark.


Ström Uotela är bekymrad efter dagens händelse. Joakim Nordkvist, affärsområdeschef för Återvinningen, delar den känslan med henne.


- Den här gången gick allt väl och vi fick varken personskador eller materiella skador, men en annan gång kanske det inte slutar lika väl, säger Joakim Nordkvist. Vi vill verkligen uppmana allmänheten att inte lämna någon typ av explosiva ämnen på Kretsloppsparken, vare sig det är utgångna nödraketer, fyrverkerier eller något annat. Det handlar om vår personals säkerhet, konstaterar Nordkvist.


Om det är fel på en raket eller fyrverkeripjäs så ska försäljningsstället ta tillbaka den. Annars kan man vända sig till Polisen så att de kan förvara de explosiva ämnena i så kallade spränglådor innan de går till destruktion.


Tydliga instruktioner för hantering av explosivt avfall

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tydliga instruktioner om hur explosivt avfall ska hanteras:

  • Bemannade återvinningscentraler endast får ta emot explosivt avfall om de fått tillstånd från kommunen och då bör hanteringen begränsas till vissa produkter. I Härnösand har Kretsloppsparken inte det tillståndet.
  • Endast personer med kunskap om hantering av explosivt avfall får hantera sådant.
  • Personal som ska arbeta med mottagning och hantering av explosivt avfall måste få utbildning för det.
  • Inga andra än den utbildade personalen ska ha tillträde till förrådet där de explosiva ämnena förvaras.


För mer information, besök gärna MSBs webbsida www.msb.se Länk till annan webbplats.

Raketen var en nödraket med fallskärm, som vanligen används på båtar.

Raketen var en nödraket med fallskärm, som vanligen används på båtar.