Världstoalettdagen - en skitviktig dag

Den 19 november infaller FNs officiella Världstoalettdag, då vi uppmärksammar att stora delar av världens befolkning saknar tillgång till toaletter på det vis vi är vana. Det är faktiskt så illa att det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har tillgång till en toalett.

Varje år pro­duc­erar män­sk­ligheten över 350 miljoner ton avföring. Det är till­räck­ligt för att fylla 140 000 olymp­iska sim­bassänger. Det säger sig självt att om detta inte tas om hand på ett säk­ert sätt är risken stor att bak­terier och par­a­siter förore­nar vår när­miljö och våra vat­tenkäl­lor.

I Sverige har vi toaletter och vi är bra på att hantera avföring i våra reningsverk. Det andra som ofta spolas ner är desto besvärligare för oss. Snus, tamponger, nylonstrumpbyxor, bindor, cigarettfimpar... Det vill säga allt som inte har passerat kroppen och toapapper. För det är faktiskt allt du får spola ner. Allt annat är skräp och ska slängas som brännbart.

Så vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och andra kroppsvätskor samt toalettpapper.

Vad ska inte spolas ner?

Allt annat.

Så enkelt är det!

Men mobilerna då?

Enligt siffrorna från 2016 fanns det då 5,2 miljarder mobilanvändare i världen och trenden var stigande. Idag uppskattas två tredjedelar av världens population vara användare av en mobil år 2022.

Och du har gissat helt rätt. Mobiler ska inte heller spolas ner i toaletten, även om det händer ibland. De sorteras som elektronikskrot och lämnas på närmsta återvinningscentral.