Välbesökt fossilfri helg i strålande solsken

Att intresset för alternativa drivmedel är stort i Härnösand råder det inga tvivel om! Under helgen 20-21 maj samlades ett stort antal nyfikna besökare vid biogasanläggningen i Äland och vid den nya laddplatsen i Viksjö.

Vädret visade sig från sin bästa sida när den första fossilfria helgen gick av stapeln. Under lördagen visade vi upp biogasanläggningen i Äland och det var många som tog chansen att gå en guidad tur för att lära sig mer om hur framställningen av biogas, som sedan förädlas till fordonsgas, går till. Vi bjöd även på hamburgare och bilhandlarna Berners och Autoval visade upp nya bilmodeller, så klart med fordonsgas som drivmedel.

 

Vi hade även en tävling tillsammans med Berners där priset var ett lån av en gasbil över en helg. Tävlingsfrågan var: "Hur många kilo matavfall producerar varje person i ett genomsnittligt hushåll i Sverige per år?".

Rätt svar är 78 kilo och närmast att gissa rätt var Johan Sjölund med 74 kilo. Stort grattis Johan!

 

Invigning av laddplats i Viksjö

Under söndagen var det så dags att inviga den nya laddplatsen i Viksjö vid Mat och Nostalgi. I det gassande solskenet talade kommunalrådet Karin Frejarö om den stora klimatnyttan med elfordon och HEMABs projektledare Andrea Hall berättade om SiSL Härnösand (Stolpe in för Stad och Land) - ett projekt som syftar till att bygga ut infrastrukturen av laddstolpar. Projektet samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och övriga medfinansiärer är, förutom HEMAB, Härnösands kommun, Härnösandshus, Kommunfastigheter, Hemfosa och Länsmuséet. Projektet samarbetar med Biofuel Regions projekt SISL Övre Norrland.

Förutom invigningen laddplatsen avtäcktes också ett konstverk av konstnären Bosse Strandberg som integrerats med fordonsladdaren på ett fantastifullt sätt. Dessutom bjöds barnen på godisregn, hoppborg och för alla bilentusiaster som samlats hölls en bilutställning med bland annat en Tesla som deltagare. Berners erbjöd provkörning av nya Volkswagen e-Golf och det var många testpiloter som tog chansen att få uppleva känslan av att köra elbil.

 

Vi vill rikta ett stort tack till våra samarbetspartners under helgen och till alla besökare!

Vi passade på att informera om fördelarna med fossilfria fordon vid anläggningen i Äland.

Det finns bilmodeller drivna av fordonsgas som passar de flesta ändamål.

Flera tog chansen att vandra runt på anläggningen för att lära sig mer om hur processen går till.

Det var många som hade tagit sig ut till Viksjö för att närvara vid invigningen.

Andrea Hall tillsammans med konstnären Bosse Strandberg vid konstverket i Viksjö. Lägg märke till fordonsladdaren nere till vänster i bild.

Karin Frejarö konstaterade att fler elfordon hjälper Härnösands kommun att klara miljömålen om minskade utsläpp.