Uppstart för Kretsloppslärlingar på HEMAB

I måndags kom våra nya kretsloppslärlingar till oss på HEMAB. De började med att få en introduktion och resten veckan är de ute på studiebesök i företaget. Introduktionen fortsätter även under vecka 12.

Utbildningen till kretsloppslärling är en kombination av arbete på HEMABs olika affärsområden och studier vid Vuxenutbildningen i bland annat hygien, ergonomi och miljö- och energikunskap.


23 stycken kandidater kallades på en första intervju på Arbetsförmedlingen, och av dessa blev det alltså 8 stycken som nu kommer att jobba på HEMAB ett år framåt. Anställningarna finansieras av kommunens enhet Arbete och integration.


- Det är ett engagerat gäng som har kommit till oss, säger Linda Johansson, administrativ chef vid HEMAB. Killarna är verkligen sugna på att komma ut och jobba praktiskt.


Upplägget med kombinationen arbete och studier skapade intresse och nyfikenhet hos besökarna på Noliamässan i februari, så kanske kan det här initiativet vara en god föregångare för andra.


- Ja, det här är en bra chans för ungdomarna att prova på arbetslivet och samtidigt en chans att ta reda på vad man vill syssla med, säger Johansson. En del vill säkert fortsätta jobba direkt efter att de lämnar oss, men andra väljer nog att läsa vidare, säger hon.


Lärlingarna delas in i två grupper - den ena är stationerad som hjälplastare på de nya flerfacksbilarna och den andra roterar mellan de olika affärsområdena.


- Det här upplägget öppnade upp möjligheten för oss att ta emot fler lärlingar än vi hade kunnat göra annars. Det känns jätteroligt att vi kan ge ungdomar i Härnösand den här chansen att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Johansson.