Unik hockeylandskamp i Härnösand

På söndag spelas den största hockeymatchen i Härnösand genom tiderna. Damkronorna med Leif Boork i spetsen möter världsmästarna Kanada i landskamp på Högslätten. Härnösands kommun, HEMAB och Härnösandshus bjuder på fri entré.

Arrangören AIK Hockey hoppas på storpublik.


– Vår förhoppning är att det blir fullt hus och det känns fantastiskt att kunna erbjuda Härnösandsborna gratis inträde. Det här är den största match vi haft i vår klubb och stad. Att få förtroendet att arrangera på den här nivån betyder mycket, säger Per-Arne Forsberg vice ordförande AIK Hockey Härnösand, som står som arrangörer tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet.


Ledarstab och ambassadör
Härnösand har blivit aktuellt för denna landskamp av olika anledningar. Förutom kontaktnätverk så finns fina träningsmöjligheter med bra boende och lokaler samt även landets enda rink med NHL-mått. Andra bidragande faktorer till det prestigefyllda värdskapet är närhet till bra kommunikationer. Världsmästarlaget Kanada har en stor ledarstab och åtföljs av internationell media. I sällskapet finns även Kanadas ambassadör.


– Det här är ett utmärkt tillfälle att sätta Härnösand på kartan och visa att vi är möjligheternas stad, säger Fred Nilsson, kommunalråd.


– Det har varit kul att planera evenemanget omgärdat landskampen, säger Andreas Einarsson, marknads- och kommunikationschef på HEMAB. Ett stort tack till AIK Hockey vars ledare arbetat hårt för att detta ska bli en riktig happening.


– Att kommunen, HEMAB och vi kan erbjuda våra boende och Härnösandsborna gratis entré till evenemanget på Högslätten känns riktigt bra, säger Göran Albertsson vd på Härnösandshus.


Nysatsning på damhockey
Damkronornas besök i Västernorrland är en del av ett större projekt för att få fler tjejer till ishockeyn. Innan nedsläpp håller förbundskapten Leif Boork ett föredrag för inbjuda gäster där han berättar om nysatsningar inom svensk damhockey. Det blir även match mellan Modo Hockey - Sundsvall Bobcats.


Många av landets föreningar har svårt att locka tjejer. AIK Hockey har länge saknat underlag för att starta ett eget flicklag, men nu ser trenden ut att vända. Att få besök av världens bästa damhockeyspelare kan redan ha inspirerat framtidens Damkronor i Härnösand.


– Vi har precis haft inskrivning inför hösten och 15 tjejer har anmält intresse. Det är mycket glädjande rekordsiffror siffror som kan bli ett steg mot en stabil tjejverksamhet, berättar Per-Arne Forsberg.

 

Program, söndag den 1 november
Kl 13:30 Upptakt: Modo Hockey - Sundsvall Bobcats
Kl 16:00 Landskamp: Damkronorna – Kanada

 


Kontaktpersoner för ytterligare information:


AIK Hockey


PA Forsberg – vice ordförande

Mobil: 070-562 32 99


Härnösands kommun

Fred Nilsson – kommunalråd

Mobil: 070-190 39 00


Härnösand Energi & Miljö AB

Andreas Einarsson – Marknads- och kommunikationschef

Mobil: 070-657 75 26


Härnösandshus AB

Göran Albertsson – VD

070-243 01 05


15 tjejer har anmält intresse inför höstens hockeyskola. Det är unika siffror för AIK Hockey som länge saknat underlag för att starta ett renodlat flicklag.