Tredje dygnet efter Ivar

Samtidigt med tredje advent går vi in i tredje dygnet efter stormen Ivars framfart.

Snöfallet under lördagen försvårade arbetet för personalen ute i skogarna. När mörkret faller och ficklamporna bara når några meter framåt i snöyran blir det många hundra meter extra att trava fram över och runt nedfallna träd och trasiga ledningar.


Trots detta fick sent i natt ytterligare några områden strömmen tillbaka.


- Det är svårt att få hem killarna på kvällen, säger Per Mellberg, Affärsområdeschef för Elnät. Alla vill så hemskt gärna göra klart lite till och få tillbaka strömmen till några fler innan de slutar för natten. Många är inne på tredje dygnet med långa arbetspass. Det är tufft för dem, men alla vill ställa upp, fortsätter Mellberg.


Ivar vräkte ner stora mängder träd. På sina håll kan det ligga 30-40 träd intrasslade i ledningarna. På andra ställen ligger det ett 10-tal träd över vägen som först måste bort innan de kommer fram och kan börja felsöka.


- Det verkar som att det till skillnad från stormen Dagmar, för två år sedan, mer har varit vindar av virvelkaraktär den här gången. Efter Dagmar låg många träd fallna i samma riktning. Nu ligger de slängda som plocke-pinn i högar, ihoptrasslade med varandra och i värsta fall även med elledningarna, säger Emil Vestling som är en av de som har jobbat med att röja upp i skogarna de senaste dagarna.


I skrivande stund är strax under 400 kunder utan ström fortfarande. Mycket återstår att göra, men alla områden som får strömmen tillbaka är en seger.


- När vi ser att det kommer tillbaka ljus i stugorna blir vi överlyckliga, säger Peter Hägglund, driftingenjör som har jobbat i driftcentralen sedan tidigt i fredags morse. Alla områden vi vinner tillbaka strömmen i är värt allt jobb vi lägger ner. Det är bara att köra på. Alla ska ha strömmen tillbaka, avslutar Hägglund och tar nästa telefonsamtal från montörerna i fält.


Håll dig uppdaterad om läget via vår driftinfo. Den uppdateras med jämna mellanrum. Du kan prenumerera på den, så får du ett meddelande direkt i mailen när ny information går ut.


Reparationsarbete i högspänningsstolpe i Östanvik några kilometer innanför Gussjönoret. Magnus Hjältvik i stolpen. Ymningt snöfall.