Toppmodern skyltning för spår och trail-leder på Vårdkasen tack vare vindkraftpengar

Sveriges bäst skyltade friluftsanläggning? Ett två år långt samarbete med kommunen och föreningar har resulterat i ett toppmodernt skylt- och anvisningssystem på Vårdkasen. Inspiration har hämtats från Åre, Östersund och andra sydligare anläggningar i Dalarna och Småland där guldkorn plockats från respektive ställe och resulterat i något helt nytt, fräscht och modernt i Härnösand.

HEMAB har satsat 200 tusen kronor från de så kallade vindkraftpengarna ämnade för satsningar på att utveckla det rörliga friluftslivet på Vårdkasen.

Mer än 45 kilometer trail-leder, cykelbanor, skidspår samt entrémiljöer har kartlagts och skyltats upp över hela området.

– Ett stort tack till projektledare Martin Fryklund som arbetat uthålligt och enträget för att detta skulle bli verklighet, säger Andreas Einarsson på HEMAB. Projektet har varit komplext och handlat mycket om förankring, idéutformning, möten och kreativitet. Antalet ideella timmar som lagts ned i detta från föreningar är otaliga. Vi på HEMAB är stolta och tacksamma över att ha varit en del i att detta blivit verklighet. Jag vill påstå att vi tillsammans med andra satsningar på Vårdkasen nu har en av Sveriges absolut bästa friluftsarenor.

Det finns många föreningar verksamma i området. Två av dessa som varit extra tongivande och bidragit i projektet är Härnösands Orienteringsklubb och Härnösands cykelklubb.

Orienteringsklubben rör sig och arbetar mycket på vårdkasen och i vårt arbete vill vi tillgängliggöra vårdkasen som friluftsområde för både härnösandsbor och andra. Utvecklingen som sker är både positiv för klubben och Härnösand i allmänhet, säger Per Edström, ordförande Härnösands Orienteringsklubb.

Vårdkasen för alla

Vårdkasen är ett fantastiskt område för med skidbacke, trail-, cykel-, och skidleder i varierande natur. Tanken är att en genomtänkt friluftsarena kan möjliggöra för fler tävlingar, evenemang och aktiviteter för föreningarna i området men också för friluftsälskande medborgare och besökare till Härnösand.

– Det handlar inte bara om elitsatsningar. Utvecklingen av området ska bidra till ökad tillgänglighet för rekreation och motion i staden, vi vill möjliggöra en förbättrad folkhälsa, säger Sandra Sjölander, fritidshandläggare på Härnösands kommun. Med en välutvecklad arena med logisk och tilltalande skyltning som är öppen för alla kan vi verkligen förbättra tillgängligheten och ta tillvara på och erbjuda Vårdkasens möjligheter.

– Det är ofta folk som frågar mig om var man kan cykla och motionera i stan, nu när det finns ett nytt system så är det bara att hänvisa dem till Vårdkasen så kan de komma igång. säger Markus Strömsten Härnösands Cykelklubb. Det känns som ett rejält lyft för både motionärerna och för de som är aktiva i de olika föreningarna, på tävlingar får vi ofta positiva kommentarer om de fina spåren så nu känns det kanon att vi kan förbättra möjligheterna för att arrangera också.

Det nya skyltsystemet installeras

Det nya skylt- och anvisningssystemet installeras

Ett urval av skyltar från det nya systemet