Teknikcollage redovisade smarta tekniklösningar för laddplatser

Hur ska infrastrukturen för laddning av elfordon utformas i Härnösand? Eleverna på Teknikcollage har arbetat med frågeställningen i samarbete med HEMAB. Vid projektets slutredovisning presenterades flera genomtänkta förslag på hur kommunens översiktsplan kan bli ännu bättre.

HEMAB har ett samordnande uppdrag att utreda och utveckla en infrastruktur för laddning av elfordon i Härnösand. Idag finns det laddplatser på Resecentrum och vid Coop Forum och en översiktsplan på placering av ytterligare 30 laddplatser.

  

– Vi läste om satsningen och tog kontakt med HEMAB eftersom uppgiften passade väldigt bra in i vår planering, säger Therese Arebratt, en av de ansvariga lärarna under projektet.


Hållbart samhällsbyggande och miljö- och energikunskap

Gymnasieeleverna på Teknikcollage har arbetet med uppgiften under vårterminen. Uppdraget kombinerar ämnena hållbart samhällsbyggande och miljö-och energikunskap.


En viktig del i uppdraget har varit att komplettera HEMABs översiktsplan med underbyggda utvecklingsförslag, samt att ta fram en detaljplan för en av de utvalda laddplatserna. I förstudien inspirerades flera grupper av laddstationen i Laholm som utsetts till årets laddplats 2015 av organisationen Elbil Sverige.


Flera konkreta förslag

Smarta tekniklösningar med fokus på användarvänlighet återkom i elevgruppernas kravspecifikationer:

 

  • Tydliga markeringar för att undvika ICE-ing, ett problem som uppstår när laddplatserna för elbilar är upptagna av vanliga bilar med förbränningsmotor.
  • Kösystem, till exempel via app, så att föraren vet säkert om det finns en ledig plats
  • SMS när bilen är färdigladdad
  • Enkel betalning som liknar vanliga bensinstationer
  • Enkelt att felanmäla om laddaren är trasig
  • VIP-placering av laddplatserna, till exempel extra nära butiksingången så att miljövänliga förare premieras.
  • Vårdkasen och Smitingen nämndes som lämpliga platser för laddplatser. En grupp föreslog att de två besöksmålen skulle dela på en mobil elladdare eftersom de har olika högsäsonger.

 

– Wow! Det här kommer vi att ha jättestor nytta av. Elevernas arbete är en omfattande förstudie med många kloka förslag. För oss är det här ett perfekt tillfälle att få in fler synpunkter eftersom vi väntar på ett formellt beslut innan vi kan gå vidare, sammanfattade HEMABs utvecklingschef Linda Johansson, som fanns på plats för att lyssna på elevernas slutredovisning i slutet av april.

Flera genomtänkta förslag presenterades när eleverna på Teknikcollage hade slutredovisning i projektet Laddinfrastruktur elbilar.

Linda Johansson från HEMAB och Therese Arebratt, lärare på Teknikcollage i Härnösand, fanns på plats under elevernas slutredovisning.