Tack alla Härnösandsbor för era bidrag!

Härnösand har en framskjuten position i landet avseende insamling av tv-apparater, strykjärn, mobiltelefoner, kaffebryggare med mera.
21,24 kg elektronikskrot per innevånare samlades in i Härnösand under 2011. Och då ska man veta att Sverige med i genomsnitt 16,27 kg per innevånare och år i sin tur är långt mycket bättre än vad direktiven från EU föreskriver, vilket är 4 kg per innevånare.

— Det känns glädjande att ta del av så här bra statistik, säger Peter Häggström affärsområdeschef Renhållning vid HEMAB. Vi har verkligen Härnösandsborna med oss i vår lokala miljörörelse med insamling. Och ännu bättre ska det bli då vi inviger vår nya Miljöcentral med återbruk senare i år.

Fakta:
Totalt i Sverige har det 2011 återvunnits 82 miljoner saker, vilket är 4,7 miljoner saker fler än året innan. Vikten av allt insamlat var 154 185 ton.

Statistiken kommer från Elkretsen. Lokalt i Härnösand har Elkretsens siffra (19,24 kg ) kompletterats med elektronik som behandlats av Rönngatans demontering (+2,0) som sker i Härnösands kommuns regi.