Slipp fastfrusna avfallspåsar på vintern

På vintern finns det alltid risk för att avfallet fryser fast i kärlet. Särskilt vid varierande temperaturer och yrande snö som riskerar komma in och frysa vid minusgrader. Men det finns saker du kan göra för att minska risken för fastfrusna påsar.

Skulle du ha problem med att avfallet fastnar i kärlet och därför inte kan tömmas kan du försöka skaka kärlet innan det ställs fram. Då är det större chans att påsarna släpper från kanter och botten. Det är också bra att hålla kärlet så torrt och rent som möjligt.

- Om avfallet sitter fast är det fastighetsägarens ansvar att se till att det släpper innan tömning, annars finns det risk för att en del påsar blir kvar. Vi gör alltid vad vi kan för att få avfallet att släppa vid tämning, men det är inte alltid det går, säger Irene Hedlund, Affärsområdeschef på Återvinningen.

Problemet med fastfrusna påsar gäller främst matavfallspåsarna, då dessa kan vara lite fuktiga på utsidan. Därför är ett annat tips att låta påsen frysa till innan det slängs i kärlet eller att lägga ett par tidningar eller tomma matavfallspåsar i botten på kärlet, så minskar risken att påsarna fastnar i botten.

Andra tips för smidig tömning vintertid

  • Se till att det är halkfritt fram till ditt sopkärl.
  • Skotta rent från snö när det behövs.
  • Undvika att skotta upp vallar på gatan framför din fastighet, då vi inte kan rulla kärlen över vallar.
  • Karlen ska vara placerade max 2 meter från tomtgräns/farbar väg.
  • Ställ inte kärlen på trottoaren eller vägen utan ställ dem jämsides med infarten eller liknande. Vid felplacerade kärl kan inte trottoaren/vägen eventuellt inte snöröjas och då finns det risk att kärlen inte kan tömmas.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att få hämtningen att fungera smidigt i vinter. Tack!

Man ser bara en del av de två kärlen på bilden, eftersom det är snö över, runt och framför dem.