Skippa plasten - använd matavfallspåsen två gånger

För att minska användningen av plast har du från och med idag möjlighet att lägga frukt och grönt i en matavfallspåse istället om du handlar på Ica eller Coop. På så vis används påsen två gånger - först till frukt och grönt i butiken och sedan till matavfall hemma. Praktiskt och miljösmart!

Att plast inte är bra för miljön vet nog de flesta vid det här laget och att göra insatser för att minska användningen av plast är nödvändigt. Matavfallspåsen känner alla igen vid det här laget och vi är glada över att tillsammans med matvarubutikerna i Härnösand kunna erbjuda kunderna att få dubbel nytta av påsarna.

Gemensam sak för miljön

Magnus Winges, Icahandlare på Ica Maxi och Niklas Jonsson, stormarknadschef på Stora Coop är rörande överens om att när det gäller miljön och att göra insatser till förmån för den, så är det ingen konkurrenssituation mellan kedjorna.

- Vi behöver alla tänka på att minska plastanvändandet och det är något vi jobbar med dagligen. Därför kändes det naturligt att vi gör det här. Det känns supermiljösmart att använda påsen två gånger, säger Magnus Winges, Icahandlare på Ica Maxi i Härnösand. 

- Att minska plastanvändandet är en stor vinning för miljön och det är helt i linje med vår profil som en grön kedja, säger Niklas Jonsson, stormarknadschef på Stora Coop.

Testperiod till sista september

Hittills har Ica och Coop nappat på idén att använda matavfallspåsen två gånger, men även övriga matvarubutiker är välkomna att haka på.

- Vi har initialt haft kontakt med Ica Maxi och Coop eftersom det var de som lyfte idén, men vi välkomnar andra lokala livsmedelsbutiker som vill ansluta till detta miljökloka samarbete, säger Andreas Einarsson, Chef för Kommunikation och marknad på HEMAB. Vi ställer upp med design och anpassning av kommunikationsmaterial så ju fler som vill bidra desto bättre.

Till att börja med kommer matavfallspåsar erbjudas i butikerna fram till 30 september. Blir utfallet lyckat kommer en fortsatt diskussion föras kring hur handlarna även i fortsättningen ska kunna erbjuda ett miljösmart alternativ till plastpåsarna.

Skippa plasten! Välj en papperspåse till frukten istället.