Så skyddar du elektroniken under åsksäsongen

Under sensommaren blir det vanligare med åskväder där blixten kan ta sig in i byggnader via el- eller telenätet, här följer HEMABs tips på vad man kan göra för att skydda sig.

Åsksäsongen pågår främst under augusti och september, men att bli träffad av blixten eller att få allvarliga skador i samband med åskoväder är väldigt ovanligt. Det händer oftare att blixten slår ner i elledningar och överbelastar nätet.

Tillsammans skyddar vi din elektronik

Det går inte att helt förhindra blixtöverspänningar men på HEMABs mottagningsstationer har vi avancerad utrustning som känner av och mildrar effekterna av kraftiga spänningsskillnader. När blixten slår ner tillräckligt nära ens bostad är det dock tyvärr inte möjligt att förhindra effekterna helt.

Ett blixtnedslagen som orsakar en överspänning kan skada elektronik i hemmet. Mer avancerade apparater som datorer eller TV-apparater lider en större risk att gå sönder vid kraftiga urladdningar och för att öka chanserna att de ska klara sig så kan man investera i ett överspänningsskydd som man enkelt kan koppla in själv i eluttaget.

Det finns även olika skydd för elcentralen hemma som en behörig elektriker kan installera. För att skydda elektroniken fullgott så är det bästa alternativet att koppla ur utrustningen när det varnas för åskväder. Åskoväder kan även uppstå med kort varsel och därför kan det vara en bra idé att koppla ur elektronik om man planerar att vara borta en längre period.

Skydda dig själv

För att skydda sig själv under ett åskväder så ska man se till att hålla sig inomhus eller i ett fordon. Om man inte har den möjligheten ska man göra sitt bästa för att inte vara den högsta punkten i området. Är man inomhus så kan det vara en bra idé att vänta med att göra saker som att diska eller att ta en dusch då kraftiga urladdningar kan gå genom vattenledningar och då vatten är strömförande kan detta orsaka kroppsskada.

Läs mer om åska på SMHIs webbsida.länk till annan webbplats