Samling vid pumpen – nu tankar vi lokalt miljöbränsle

Vår ambition att sluta det lokala kretsloppet är äntligen verklighet och härnösandsborna kan från och med idag köra bil med gas från sina egna potatisskal.

Det första flaket med fordonsgas är nu fyllt vid biogasanläggningen i Äland och idag kunde premiärtankningen av lokalproducerad fordonsgas genomföras. där Acki Lind från Härnösandshus var först vid pumpen, men även privatpersonen Klas Norberg var tidigt på plats.

– Gas har familjen kört på länge, men att nu tanka rent lokalproducerad biogas från vårt eget matavfall känns fantastiskt, säger Klas Norberg. Både billigt och miljöbra. Det ska bli spännande att se om vi märker någon skillnad skrattar en märkbart nöjd Klas.

Under vintern har ett intensivt arbete med att färdigställa och provköra biogasanläggningen i Äland pågått och den 11 januari genomfördes med lyckat resultat slutbesiktningen av rötningsanläggninge där biogasen genereras. Efter det driftsattes både gasuppgradering och kompressorstation och därmed är samtliga produktionssteg i biogasanläggningen tagna i drift.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan erbjuda närproducerad fordonsgas från insamlat matavfall, det här har vi verkligen sett fram emot, säger projektledare Pär Marklund. Alla mål i projektet är infriade med råge.

Under våren väntar en större invigning av hela biogasanläggningen. Håll ögonen öppna och ta chansen att se anläggningen med egna ögon!

Klas Norberg med familj var en av de kunder som passade på att premiärtanka lokalproducerat förnybart miljöbränsle i form av fordonsgas på 100 procent biogas.

Går det att ta miste på stoltheten i detta ansiktsuttryck? Sixten Norberg var märkbart stolt över familjens premiärtankning denna dag och höll sig framme för att hjälpa till.

Acki Lind från Härnösandshus tankar biogas, medan Peter Landgren från HEMAB som just kopplat in det första gasflaket från Älands återvinningsanläggning, tittar på.

Acki använder sig av det särskilda företagskortet för tankning av Fordonsgas vid Härnösand tankstation. Företagskortet som ger en viss rabatt på det redan billiga priset kan beställas hos HEMAB av alla företag som önskar.

Alla som hade förmånen att hamna på bild under premiärtankningen av 100 procent ren biogas producerad vid Älands återvinningsanläggning av matavfall och slam. Från vänster; Kenneth Edholm HEMAB, Peter Landgren HEMAB, Acki Lind Härnösandshus, Klas Norberg med sonen Sixten, Linda Unander Arbetslivsförvaltningen (skymd), Ellen Samuelsson Arbetslivsförvaltningen (skymd), Sanna Norberg med dotter.

Peter Landgren fick äran att koppla in det första gasflaket innehållandes enbart 100 procent lokalproducerat miljöbränsle.