Samarbete för att minska plastanvändning fortsätter

Sedan i våras har alla som velat vara lite mer miljösmarta kunnat välja att använda en matavfallspåse till frukt och grönt på Ica och Coop istället för en plastpåse. Satsningen har varit framgångsrik och därför förlängs nu testperioden ytterligare.

Tanken med satsningen är, förutom att minska ner på plastanvändningen, att matavfallspåsen ska användas två gånger - först till frukt och grönt i butiken och sedan till matavfall hemma. Praktiskt och miljösmart!

Matavfallspåsen känner alla igen vid det här laget och vi är därför glada över att tillsammans med matvarubutikerna i Härnösand kunna fortsätta erbjuda kunderna att få dubbel nytta av påsarna.

Lyckad start

Under den första testperioden har det gått åt cirka 250 papperspåsar i veckan, vilket både Ica, Coop och HEMAB är nöjda med. I slutet av september utvärderades testperioden och ett gemensamt beslut fattades om att förlänga testperioden.

- Starten har varit väldigt lyckad och vi har bara fått positiva kommentarer om papperspåsarna, konstaterar Niklas Jonsson, stormarknadschef på Stora Coop.

Magnus Winges, Icahandlare på Ica Maxi, håller med:

- Många undrar varför inte alla handlare har kommit på den här idén. Nu ska vi se över hur vi kan göra påsarna än mer tillgängliga så att ännu fler kan göra ett miljösmart val, konstaterar Winges.

Utökad testperiod till sista mars

Den utökade testperioden sträcker sig fram till slutet av mars 2020. Under den perioden ska fler konkreta insatser göras även från HEMABs sida för att uppmärksamma kunderna på möjligheten att välja bort plastpåsarna.

- Vi kommer bland annat stå ute i butikerna och prata med kunderna om fördelarna med att välja papperspåse framför plast, säger Andreas Einarsson, Chef för Kommunikation och marknad på HEMAB. Vi tror att många av gammal vana tar en plastpåse och inte uppmärksammar att det finns ett pappersalternativ, så därför tror vi på att synas ute i butikerna och prata med kunderna om detta.

Så håll utkik efter oss i din matvarubutik. Vi ses!