Robert vid Teknik College uppfann unik bollmatare för badmintonbollar

Idérikedomen och uppfinnarlustan spirar vid teknikprogrammet på Teknik College vid Härnösands gymnasium då företag, elever, lärare och andra utbildare samarbetar.
Teknikprogrammet varvar teoretiska lektioner med verkliga projektuppgifter hos företagen i Härnösand, ett lyckat koncept som tagit rejäl fart senaste åren.

Det är ett härligt elevgäng vi har och det nära samarbetet mellan lärarlaget, studenterna och det lokala näringslivet i Härnösand är en höjdare, säger Pia Liljeström, en av lärarna vid Teknik College. Eleverna utvecklas enormt av att företagen är med i utbildningen på ett nära sätt. Nu har ett gäng just lämnat och på väg mot nya mål, men till hösten ansluter nya elever.

Pia Liljeström, programansvarig och lärare i design och teknik.

Pia Liljeström, programansvarig och lärare i design och teknik.

Fram till 15 maj var det omsökningsomgång till Gymnasieskolan. Utöver de som redan gjort sitt gymnasieval under tidig vår anslöt nu en handfull ytterligare elever till Teknik College.

Än finns chansen att hoppa på tåget och plugga hos oss i höst, säger Pia Liljeström. Just nu är vi uppe i 20 nya elever till hösten, vilka kan se fram emot ett toppen läsår. Ta chansen du också!

En av eleverna på Teknikprogrammet vid Teknik College Härnösand som just tagit examen, Robert Mattson, har uppfunnit en unik bollmatare för badmintonbollar. Kompisarna, lärarna och personalen på Edmolift har varit stöd i utvecklingsarbetet.

Projektet har varit riktigt kul, säger Robert stolt. Det har varit många teorier och omtag i tekniska lösningar, men till slut vart en fullt fungerande prototyp klar. Det ska bli spännande att se vad det kan bli av den här maskinen i framtiden, säger Robert.

Roberts unika bollmatare.

Roberts unika bollmatare.

Teknik College har en styrgrupp sammansatt med representanter från skolledningen samt teknikföretagen i Härnösand, bland annat Edmolift, Logosol och HEMAB.

Det är glädjande är att antalet engagerade partnerföretag till Teknik College blivit allt fler och med målet växande antal studenter välkomnas ännu fler partnerföretag, säger ordförande i styrgruppen för Teknik College Andreas Einarsson från Härnösand energi & Miljö AB. Eleverna är oerhört kreativa och engagerade och har bland annat bidragit i utformningen av vår nya Miljöcentral med Återbruk som ska byggas under 2013.

Bland partnerföretagen som ställt upp under läsåret kan nämnas Norrlands trä, Logosol, Technichus, HEMAB, Edmolift, Mittuniversitetet, Vectura, Arconi, Allehanda Media med flera.

Under läsåret har flera intressanta projekt bedrivits av eleverna hos företag i Härnösand.
Klicka här för att läsa om några av dessa.