Rensa som en Miljönär i sommar

Sommarvärmen har övergett oss så passa på att göra en rejäl sommarstädning innan semestern är slut, bra för plånboken och bra för miljön.

Med miljönärmetoden så städar man utifrån ett hållbarhetsperspektiv där man sprider glädje istället för att sprida skräp. Tänk dig allt bortkastat material som dumpas i containrar för att brännas, säkerligen så var det en stor del som hade kunna gå till nytta istället för att gå upp i rök.

Rensa smart steg för steg:

  1. När du gör dig av med saker så tänk i första hand på om saken är förbrukad, om den inte är trasig så sälj eller byt den med någon eller donera den till en hjälporganisation.
  2. Om den är trasig så går den säkert att laga oavsett om du gör det själv eller om du tar hjälp av någon som kan. Exempelvis Sarah Tapetserare som är en Miljönär i Härnösand som i sitt företag klär om gamla möbler och ger dem nytt liv.
  3. Om den inte går att laga så återbruka! Saken har säkert ett värde för någon. På kretsloppsparken så kan du lämna trasiga tyger och liknande vilket Etappen syr om till något helt annat. Ett par jeans kan få ett helt nytt liv som en praktisk väska.
  4. Om saken verkligen är helt förbrukad så se till att den återvinns korrekt, även om livslängden är över så kan materialen återvinnas i helt nya produkter.

När det är dags att köpa nytt, köp gammalt

När det är dags att förnya garderoben, inredningen eller prylarna. Lägg inte pengar på nytt när det finns så mycket gammalt som letar ett nytt hem. Vid produktionen av endast ett par nya bomullsbyxor så blir det ett avfallsfotavryck på hela 25 kilo avfall! Det är kemikalier, vatten och bomull och miljökostnaden för hela produktionskedjan från produktionsland till butik. Genom att handla i andra hand så kan du spara in på jordens ändliga resuser.

Har du ett företag som arbetar hållbart? – Bli en Miljönär!

Vi på HEMAB är ackrediterad att utföra bedömningar och tilldela märkningen Miljönär till företag som uppfyller fastställda krav. Om du driver ett företag eller verkar i en organisation som underlättar för allmänheten att laga, låna eller återanvända. Hör utav dig till oss så har du också möjlighet att bli ett Miljönär-vänligt företag. Kontakta Irene Hedlund irene.hedlund@hemab.se

Miljönärinitiativet är en del av Avfalls Sveriges arbete för påverka samhällsutvecklingen med konsumptionssamhället. Genom att minska avfallet i Sverige men också arbeta med resurshushållning där vi inte längre köper nya saker

Läs mer om Avfall Sverigelänk till annan webbplats

Läs mer om Miljönärlänk till annan webbplats