På måndag öppnar vi grindarna till
Härnösands Kretsloppspark

På måndag, den 15 juli, är det dags att smygöppna Härnösands Kretsloppspark. Den gamla Miljöcentralen på Jaktstigen stänger därmed portarna och alla kunder hänvisas istället till den nya anläggningen på Jägaregatan, som ligger strax ovanför Jaktstigen.

Arbetet med den nya Kretsloppsparken har varit intensivt in i det sista, men nu är det alltså dags att smygöppna.

- Det känns jätteroligt att öppna den nya anläggningen, säger Jan Lundgren, projektledare för Härnösands Kretsloppspark. Planeringen för Kretsloppsparken har pågått flera år och i vintras kom arbetet igång med att bygga. De förbättringar som den innebär kommer gynna både våra anställda och våra kunder.


På vilka sätt är Härnösands Kretsloppspark bättre än den gamla Miljöcentralen?

- För det första är den nya anläggningen betydligt säkrare för våra kunder att besöka. Inga arbetsfordon kommer att röra sig där de befinner sig. Containrarna står nedanför den ramp som kunderna rör sig på, vilket även gör att det blir enklare att kasta ner material i dem. Dessutom har vi möjlighet att ta emot fler sorters material i den nya anläggningen än i den gamla. Vi har till och med ett Återbruk, där vi tar emot möbler och annat som är helt och fungerar, men som du inte vill ha kvar. Genom ett samarbete som kommunen har med Erikshjälpen hämtas sedan sakerna i Återbruket och säljs hos dem.


Kunderna kan alltså lämna i stort sett allt vid den nya anläggningen. Finns det något de inte kan lämna där?

- Det är egentligen bara asbest i större mängder vi inte tar emot, utan fortfarande måste hänvisa till Älands avfallsanläggning. Grenar och sly går att lämna i Kretsloppsparken, men vi ser såklart gärna att sådant även i fortsättningen lämnas vid Kraftvärmeverket, så att vi kan omvandla det till fjärrvärme till våra kunder.


Den gamla Miljöcentralen har ofta fått kritik för sina öppettider, och det är något som HEMAB har tagit till sig.

- Ja, Kretsloppsparken kommer att vara öppen 9-19 på vardagar och 10-14 på helgfria lördagar. Generösare öppettider är en service som våra kunder har efterfrågat och som vi tycker är viktig att tillgodose. Sedan kommer det såklart även finnas kvällsinkast som kan användas då Kretsloppsparken är stängd, precis som det finns vid Miljöcentralen idag.


Härnösands Kretsloppspark kommer alltså att öppna måndag den 15 juli, men invigningen är inte förrän i september. Hur kommer det sig?

- Allt som behövs för att kunna använda anläggningen finns på plats. Det som fattas är viss skyltning och en del eldragningar och sådant, men vi tycker det känns bra att öppna nu, eftersom den gamla Miljöcentralen är så trång. Kretsloppsparken fungerar, så därför vill vi börja använda den. Men när det är dags för invigning den 28 september kommer allt vara klart. Och då hoppas vi att det blir en riktig folkfest, säger Jan Lundgren.