Ny utställning om elens historia i Härnösand öppnar på söndag

På söndag öppnar Härnösands bilmuseum för säsongen och samtidigt invigs i samma lokaler en helt ny utställning om elens historia i Härnösand.

Det är elever i Teknikprogrammets avgångsklass 2016 på Härnösands gymnasium som har skapat materialet till utställningen och Calle Lundqvist står för lokalen.

 

- Vi tycker det är jätteroligt att Calle har varit så engagerad i den här utställningen, säger Andreas Einarsson, chef för kommunikation och externa relationer på HEMAB. Det finns många historiskt intressanta saker att visa upp, som vi på HEMAB inte har möjlighet till, så det här samarbetet är verkligen en strålande lösning, konstaterar han.

 

Först i Sverige

Lyktstolpar från tidigt 1900-tal samt turbin, svänghjul, generator, reglerventil och instrumentpanel från Sveriges första elproducerande vattenkraftverk, den före detta spikfabriken i Gådaån, med överföringsledning till de elektriska gatljusen i staden, som tändes 1885. Detta var som bekant Härnösand först i Sverige med och bland de absolut första i hela Europa.

 

- På HEMAB har vi länge funderat på vad vi ska göra med den gamla turbinen, svänghjulet och generatorn. Inte för att vi varit utan idéer, men de inviter vi gjort har aldrig riktigt tagit skruv. Fram tills nu. Detta känns riktigt roligt, och att det är gymnasieungdomar som i sitt skolarbete bidragit till utformningen av utställningen känns till och med ännu roligare, säger Einarsson.

 

Elproduktionen i Gådeån upphörde för många tiotals år sedan och kraftverksdelarna är demonterade från sin ursprungliga uppställningsplats, men nu kan du alltså se vissa av dem vid Härnösands bilmuseum. Utrustningen lånas ut av HEMAB enligt avtal kostnadsfritt tills vidare.

 

Passa på att träffa och prata med eleverna som skapat utställningen - Johan Holmström, Oskar Gunnebrink, Emma Jonsson och Kasper Lindholm från Teknikcollege - på söndag 5 juni.

 

Öppettider Härnösands bilmuseum

Härnösands bilmuseum har öppet alla dagar från 5/6-30/9 klockan 11-18. Passa på att ta en titt på utställningen om elens historia i Härnösand om du ändå ska ta en nostalgitripp bland klassiska bilar och mopeder.

 

Läs mer om elens historia i Härnösand.