Nya gasbilsmodeller på marknaden

Efterfrågan på den fordonsgas vi producerar ökar och det är nu klart att flera nya gasbilsmodeller kommer ut på den svenska marknaden. Bland dessa finns flera efterlängtade modeller med fyrhjulsdrift. 

Ford, Suzuki, Audi, Volkswagen, Volvo, Opel, Fiat, Skoda och SEAT erbjuder modeller med gasdrift. Det finns både personbilar och olika typer av skåpbilar för företag.

- En sak som är glädjande att det nu kommer nya fyrhjulsdrivna modeller, vilket vi vet har efterfrågats, säger Johan Frykland, projektledare fordonsgasmarknad på HEMAB. Ford erbjuder sin populära fyrhjulsdrivna modell Kuga med gasdrift och Suzuki meddelar att de nu har alla sina fyrhjulsdrivna modeller med gasdrift.

Växande begagnatmarknad

Alla har inte råd att köpa nya bilar och därför är det viktigt att det även finns tillgång till begagnade bilar. Försäljning av nya gasbilar i Härnösand och Sundsvallsområdet ger på sikt en lokal begagnatmarknad, men det går bra att köpa begagnade bilar redan idag.

- Vi ser att det exempelvis på Blocket löpande finns cirka 200-300 olika begagnade gasbilar till salu i Sverige. Ibland kan det innebära att man får åka en sträcka för att hitta den bilmodell man önskar, säger Andreas Einarsson på HEMAB. Jag själv var nyligen med min sambo och köpte en fordonsgasdriven Caddy Maxi årsmodell 2015 nere i Norrköping.

Konvertera bensinbil till gasbil

Det går även att konvertera begagnade bensinbilar till fordonsgasdrift.

- Är man lite av en entusiast är det fullt möjligt att konvertera sin nya eller begagnade bil för att gå på fordonsgas, säger Johan Frykland. Det kostar 30-50 tusen kronor och utförs av Konvegas i Växsjö som är certifierade att göra arbetet för en rad bilmodeller; Dacia, Renault, Hyundai, Kia, Peugeot, Citroen, Audi, Skoda och Volkswagen.

Gasfordon - bild lånad från www.fordonsgas.se