Nu släcker vi gatubelysningen - men inte helt

Vi går mot allt ljusare tider och då släcker vi även gatubelysningen, allt enligt avtalet med kommunen. Men till följd av önskemål som framkommit blir det i år en liten förändring.

- Från och med 6 juni inträder sommartid för vår gatubelysning. Det innebär vanligtvis att vi släcker ner, för att tända upp den igen i slutet av juli. Det är så vårt avtal med kommunen ser ut, säger Magnus Eriksson, entreprenadchef på affärsområde Elnät på HEMAB.

 

Hittills har gatubelysningen i stort sett varit helt släckt från och med vecka 23 fram till att den tänds igen vecka 31, med större evenemang som Stadsfesten som undantag. Men nu blir det alltså lite annorlunda.

 

För att skapa trivsel och en ökad känsla av trygghet har vi kommit överens med kommunen och Polisen om att gatubelysningen i centrala Härnösand ska vara tänd under dygnets mörka timmar även under sommaren, berättar Eriksson. Det innebär i praktiken att belysningen tänds omkring klockan 22:30, för att släckas igen ungefär klockan 03.00. Men tiderna kommer naturligtvis justeras automatiskt vartefter tiderna för solens upp- och nedgång förändras.

 

Vissa avvikelser kommer kunna förekomma, beroende på bland annat väder. Gatubelysningen kommer dock garanterat vara tänd under sommarens större event, som Nostalgidagarna och Stadsfesten, då det är mycket folk i rörelse.

 

Rådet för trygghet och hälsa

HEMAB och Härnösands kommun och en del andra samhällsaktörer, som till exempel Polisen, medverkar i Rådet för trygghet och hälsa. Rådet hanterar olika frågor i samverkande syfte. Minsta gemensamma nämnaren och målet för allt arbete är ständig utveckling för att åstadkomma en tryggare, trivsammare och säkrare närmiljö.