Miljösatsningar uppmärksammas när Åsa Romson besöker Härnösand

Idag får Härnösand besök av klimat- och miljöminister samt vice statsminister Åsa Romson (Mp). HEMABs miljösatsningar med den unika, småskaliga torrötningsanläggningen i Älandsbro och det lokala kretsloppet uppmärksammas såklart och besöket innefattar bland annat en tur till HEMABs tankstation för fordonsgas.

Romson anländer till Härnösand på fredag eftermiddag och kommer då fokusera på lokala och regionala klimatåtgärder som en del i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Besöket vid tankstationen är en naturlig del av besöket.

 

- Vårt lokala kretslopp för biogas är något som vi självklart vill visa upp när det gäller lokala miljösatsningar, säger Amanda Lind, kommunalråd i Härnösand. Västernorrland har länge varit föregångare när det gäller miljöfrågor och Härnösand ligger verkligen i framkant inom flera områden, säger Lind.


Pär Marklund, Projektledare på HEMAB, kommer tillsammans med HEMABs vd Ingemar Forzelius delta i besöket på tankstationen och berätta om biogassatsningen.


- Skapandet av ett lokalt kretslopp och utökad fossilfri fordonstrafik är direkta resultat av vårt pågående miljöarbete på HEMAB och det är roligt att våra satsningar uppmärksammas i samband med det här besöket. I höstas invigde vi tankstationen för fordonsgas och nu är byggnationen av biogasanläggningen i Äland igång för fullt, så det här besöket är ligger väldigt bra i tiden för vår del, konstaterar Marklund.

 

På kvällen kommer Åsa Romson medverka vid en öppen föreläsning på Härnösands teater och under lördagen håller Miljöpartiet en av tre nationella dialogkonferenser om etablerings- och migrationspolitik på Härnösands folkhögskola.

Åsa Romson är språkrör för Miljöpartiet, Klimat- och miljöminister samt Vice statsminister.

Tankstationen för fordonsgas invigdes i början av november 2015 och är en självklar del av Åsa Romsons besök i Härnösand.