Magdalena Forsberg - uppskattad gästföreläsare

Det stora deltagarantalet vid den av HEMAB och Härnösandshus gemensamt anordnade årsstämman kunde nog till stor del tillskrivas den omåttligt populära och folkkära tv-profilen Magdalena Forsberg.

Det har nu gått 16 år sedan hon avslutade sin elitkarriär men Magdalena Forsberg är ständigt aktuell i tv-rutan. Hon har synts i produktioner som Mitt i naturen, Fångarna på fortet, Superstars och inte minst Mästarnas mästare som hon dessutom vann 2013. Senast kunde vi följa henne från OS-sändningarna där hon fungerade som expertkommentator men igår byttes tv-studion mot Olof Högberg-salen på Sambiblioteket i Härnösand.

Under sin föreläsning berättade Magdalena ingående om hur hon arbetat med motivation och målbilder - dels som aktiv skidskytt och dels i vardagen. Bara det faktum att hon som 27-åring sadlade om från längdåkare till att bli världens bästa i en för henne ny sport vittnar om beslutsamhet och inte minst mod.

Jag behövde en ny motivation och en ny utmaning, förklarade Magdalena. Jag var totalt oduglig inledningsvis och min tränare ropade till och med under en av mina första tävlingar att jag bara skulle dra iväg skotten då jag troligen inte skulle träffa ändå.

Men med stor beslutsamhet och med en tränare i den färgstarke tysken Wolfgang Pichler, som Magdalena för övrigt hade flera underhållande anekdoter kring, kunde en framgångsrik karriär byggas som till slut resulterade i 15 VM- och OS-medaljer.

Vi kommer inom kort publicera hela Magdalena Forsbergs föreläsning. Vi fick dock en kortare pratstund med henne innan som finns att ta del av nedan.