Magdalena Forsberg – en fullträff på årsstämman

Magdalena Forsberg är ständigt aktuell. Vi såg henne i rutan under OS och många av oss följer hennes framfart i det populära SVT-programmet Mästarnas mästare. Nu gästar hon HEMAB för en föreläsning på vår årsstämma.

Magdalena Forsberg får räknas som en av de mest framgångsrika vinteridrottarna under slutet av 1990- och början av 2000-talet. 13 VM-medaljer varav sex guld, två OS-brons, 87 pallplatser i Världscupen varav 42 segrar är ett facit som inger respekt. Hon har dessutom vid fyra tillfällen blivit tilldelad Radiosportens Jerringpris vilket vittnar om en stor kärlek hos svenska folket.

Det kommer fortfarande fram människor och tackar för den underhållning jag bjöd på under min aktiva karriär, säger Magdalena Forsberg. Det känns otroligt roligt!

En inspirerande föreläsning om mål

Trots att elitkarriären är avslutad sedan länge ligger Magdalena inte på latsidan. Kalendern är fulltecknad med olika TV-jobb, delägarskap i populära värdshuset Årehyddan, nätverket Hello Sweden, ambassadörsskap för Cancerfonden och hon är en flitigt anlitad föreläsare. Just det sistnämnda kommer besökarna vid HEMABs och Härnösandshus gemensamma årsstämma den 27 mars få ta del av.

Jag kommer prata om mål och motivation, säger Magdalena. Jag själv har ju arbetat med väldigt tydliga mål under min tid som skidskytt och sätter fortfarande upp målsättningar för mig själv. Det vill jag inspirera både företag och de som lyssnar på min föreläsning till att göra.

När jag var aktiv arbetade jag mycket med delmål och försökte alltid fokusera på min egen prestation snarare än att snegla på konkurrenterna. Det enda man egentligen kan påverka är det man själv presterar och det är där man ska lägga sin energi, fastslår hon.

Ett intensivt OS

Nyligen gick vinter OS i Pyeongchang av stapeln och att det blev en så stor svensk skidskytte-succé kunde väl ingen tro, inte ens Discoverys expertkommentator.

Min realistiska tippning på förhand var noll medaljer men att Sverige med lite tur kanske kunde ta en medalj i damstafetten, säger Magdalena Forsberg. Att det slutade med fyra medaljer varav två guld kunde jag aldrig tro.

OS-äventyret blev annars mest jobb för Magdalena med långa arbetspass på ovanliga tider.

Tack vare de svenska framgångarna medverkade jag ofta i det magasinsprogram som leddes av Jessica Almenäs och Anja Pärson som sändes på kvällen hemma i Sverige. På grund av tidsskillnaden jobbade vi nattetid med det programmet och man kom i säng vid sextiden på morgonen. Det var slitsamt men samtidigt jätteroligt.

Varje söndag bänkar sig nu stora delar av svenska folket för att följa bland annat Magdalena Forsbergs framfart i Mästarnas mästare där hon ingår i skidlaget med Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg.

Jag säger nej till väldigt många förfrågningar om lekprogram och annat i TV men just Mästarnas mästare är så fantastiskt kul att göra, säger Magdalena som även vunnit programmet 2013. Att dessutom få ingå i ett lag med Ingemar och Pernilla är ju verkligen inspirerande och bland det roligaste jag gjort.

Vikten av hållbarhetsarbete

Relationen och kopplingen till Härnösand är uppenbar. Magdalena Forsberg är uppvuxen i Ullånger och Nordingrå och en av de första klassresorna under skolåldern gick just, precis som för många andra skolbarn i Kramfors, till Murberget. Hon är nyfiken på vad HEMABs verksamhet går ut på och hon brinner för miljön och det ekologiska.

Att ekologisk hållbarhet är en så central del av det HEMAB jobbar med tycker jag är jättebra, säger Magdalena. Jag tycker att hållbarhetsfrågorna borde vara ett prioriterat område hos alla, både företag och privatpersoner.

Nu laddar alltså den forna skidskyttedrottningen för ett besök på HEMABs och Härnösandshus årsstämma på Sambiblioteket den 27 mars som inleds klockan 17. Magdalenas föreläsning sker mellan klockan 19.30-20.30. Ta chansen att lyssna till en inspirerande föreläsning. Varmt välkomna!