Länets lägsta pris finns nu i Härnösand

Härnösand har passerat Sundsvall och tagit första platsen med lägsta totalpris i Västernorrland för flerbostadshus då det gäller driftkostnader för fjärrvärme, renhållning, el, vatten och avlopp.

Detta stod klart häromdagen då Nils Holgerssongruppen släppte årets nationella statistikrapport över prissättningen av dessa nyttigheter i Sverige.


- Det känns fantastiskt glädjande att vi nu i Härnösand har länets lägsta pris, säger Ingemar Forzelius vd HEMAB. Det har tagit oss sju år att komma hit sedan vi beslutade om målsättningen.


En milstolpe är nådd

- 2008 låg vi på plats 199 bland Sveriges 290 kommuner i totalranking i Nils Holgersson-undersökningen, säger Forzelius. 2013 ligger vi på plats 79 i Sverige och etta i Västernorrland. Smått fantastiskt om man ser till att vi är en liten ort med avsaknad av stordriftsfördelar vilket flera av de vi jämför oss med har.


Vad händer nu?

- Vårt arbete med att hålla låga priser märks inte bara på attityderna här i Härnösand. Det ger ringar på vattnet även utanför kommunen, säger Forzelius. Detta är en etappseger. Vi slår oss inte till ro utan nu fortsätter vi på vår inslagna bana med metodiskt och uthålligt arbete i syfte att nå nya etappmål.


Fakta priser ”Nils Holgersson fastigheten” i Västernorrland (kronor/kvadratmeter):

 20132012 
Härnösand302,1295,0Nu är Härnösand lägst!
Sundsvall307,9293,3 
Timrå328,1316,3 
Örnsköldsvik329,2313,6 
Ånge337,4331,0 
Kramfors340,1333,3 
Sollefteå350,9334,8 


Bakgrund till Länets lägsta priser

Att ge Härnösand lägst priser i Västernorrland för våra tjänster har varit ett strategiskt viktigt mål ända sedan 2008. Målsättningen balanseras löpande mot sund ekonomi och avkastning enligt ägardirektiv samt långsiktigt ansvar för underhåll och investeringar samt att HEMABs medarbetare ska vara nöjda och friska och att bolaget ska ta långsiktigt ansvar för miljön.


Målsättningen löper som en röd tråd i företaget, från ägare, via styrelse och företagsledning ut i affärsområdena och arbetslagen.


HEMABs ambition är att Härnösand långsiktigt ska ha länets lägsta priser. Det har vi uppnått redan när det gäller fjärrvärme för villakunder, fjärrvärme för flerbostadshus, vatten och avlopp för flerbostadshus och elnät för villakunder. På övriga områden är vår inriktning att förbättra vår position löpande, vilket vi tydligt gjort under flera år i en sådan omfattning att vi nu nått första platsen för flerbostadshus om man ser till totalen.


Målsättningen är formulerad utifrån den roll och funktion vi har i samhället. Det som är bra för Härnösand är också bra för HEMAB.


Avgiftsstudien Nils Holgersson Länk till annan webbplats. görs av Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen och SABO.