Laddning av elbilar vid laddstolpar ökar

En svag nedgång kunde konstateras i samband med att laddtjänsterna i Härnösand avgiftsbelades i december 2018, men nu är trenden bruten. 65 procent av laddningarna utgörs av återkommande kunder.

Totalt finns nu 33 laddstolpar (66 ladduttag) vid 23 olika platser i kommunen.

- Frågan vi ställt oss är hur lång tid det ska ta för marknaden att vänja sig vid att laddtjänster kostar pengar som vilken annan typ av drivmedelstjänst som helst, säger Peter Häggström på HEMAB. Vi ser en trend av växande antal laddbara fordon samt även ökat nyttjande av våra laddningstjänster.

Hemladdning är vanligast, men laddstolparna inger en trygghet och får fler att välja elfordon. Antalet elfordon har mer än dubblerats senaste åren.

- Utvecklingen är positiv och nu ska det bli spännande att se hur laddningstjänsterna används under semesterperioden, säger Häggström. Vi spår att gästande turister kommer att medföra ökad användning. Det är nämligen trenden vi kunnat se vid tankstationen för fordonsgas också, semestertrafikanter med behov av förnybara drivmedel.

Fakta laddning av elbilar och elladdhybrider i Härnösand

Antal elbilar: 74 st vid utgången av 2018 (0,53 procent av totala antalet registrerade fordon, ökande, stort mörkertal då leasingfordon oftast inte fastnar i denna statistik)

Energi per månad: 1300 kWh (växer med ca 10 % per månad)

Genomsnittlig laddning: 7,5 kWh (ökande)

Antal laddningar: Cirka 170 st per månad (ökande)