Klippblock för klättring på Vårdkasen

Gillar du att klättra? Eller är du sugen på att testa men vet inte var du ska börja? Inom kort finns skyltning på Vårdkasen var du kan ägna dig åt bouldering, en typ av klättring som innebär klättring på klippblock.

2018 avsattes Vindkraftpengar för att skylta upp backar, leder och andra attraktiva platser på i området på och omkring Vårdkasen. Som en del av Skyltprojekt Vårdkasen ska nu ett antal klippblock, eller boulders, märkas ut och skyltas upp så att de ska vara lätta att hitta till.

Förutsom pilar som visar vägen så ska varje stenblock även få en skylt som visar olika "boulder-lines" som det går att ta sig an det på, samt vilken svårighetsgrad de har.

Fler skyltar i höst

Under hösten fortsätter uppskyltningen av de alpina delarna i Vårdkasen. När detta är klart är också projektet med att skylta upp Vårkasens olika leder och platser avslutat.

Fakta om Bouldering

Bouldering är en enklare form av klättring. Du behöver varken rep, karbiner, repbromsar eller kilar. Med ett par skor och krita är du redo att börja klättra!

Boulder kommer från det engelska språket och betyder klippblock, där man klättrar på klipp-/stenblock med en crashpad under sig, eller som det på svenska ofta brukar kallas ”padda”. Inomhus bouldrar man på väggar som inte är särskilt höga, höjden kan variera men cirka 4,5m. När man klättrat färdigt ett problem hoppar man ner på mjuka tjockmattor. Ett problem är en sekvens av rörelser som tillsammans bildar ett problem. (Fakta från sverigesbastauteliv.se)

Sök gärna på Härnösand på www.27crags.com för att hitta fler platser att klättra på. Klättra säkert!