Klass 2-varning - så här förbereder du dig

På torsdagen drar ett område med ymnigt snöfall och frisk sydostlig vind in över Västernorrland. Ovädret riskerar ställa till med en del oreda och SMHI har utfärdat klass 2-varningar på flera håll. Följ vår driftinformation för att få det mest aktuella läget.

Ovädret kan ge konsekvenser som långa strömavbrott, och då är det viktigt att vara förberedd. Mest grundläggande är att se till att det finns vatten, värme och mat tillgängligt.

Om du får strömavbrott - håll koll på vår driftinformation på www.hemab.se i första hand. Den uppdateras med jämna mellanrum vid en störning. Finns ditt område inte med i driftinformationen? Ring och felanmäl via vårt journummer 0611-55 75 55. Tänk på att det kan vara många som ringer. Vi gör vårt bästa att svara så fort vi kan.

Några handfasta tips

Det finns ganska många sätt att förbereda sig inför ett oväder, som kan göra att det blir lindringare om strömmen försvinner.

  • En batteridriven radio är bra att ha för att kunna följa läget via P4.
  • Om du har en power bank kan det vara läge att ladda den för att ha lite extra tid med mobilen om strömmen är borta länge.
  • Ha reservbelysning hemma i form av ficklampor, stearinljus, värmeljus och tändstickor.
  • Det är bra att ha filtar, sovsäckar och varma kläder tillgängliga, om huset blir utkylt.
  • Mat som kan förvaras utan kyla och tillagas utan upphettning är bra att ha hemma om det blir strömavbrott. Tänk också på att det kan vara bra att hälla upp lite vatten i ett par flaskor eller liknande.
  • Skulle det bli ett långt strömavbrott kan man också stänga ner delar av sitt hus till exempel, eller vistas hela familjen i ett rum för att hålla värmen.
  • Prenumerera på HEMABs driftinformation. Så länge du har tillgång till mailen får du uppdateringar om strömavbrottet från oss den vägen.

Hur har dina äldre vänner och släktingar det?

Vid ett allvarligt oväder blir samhällets resurser hårt ansatta. Ta därför gärna lite extra ansvar, för sin egen situation men även för sina medmänniskors. Fundera på om farmor eller morfar klarar sig om det blir strömavbrott, har hen vatten, mat och värme? Kolla gärna läget en gång extra.

Stanna inne

Om det offentliga rådet till allmänheten är att stanna inomhus och undvika onödiga resor, så är det verkligen lämpligt att tänka till om du måste ge dig ut. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Stanna inne och kura med en bok istället!