Integration genom handboll

Vi på HEMAB jobbar med samhällsnyttigheter i form av bland annat vatten, återvinning, fjärrvärme och elnät. Men vi har även en roll att spela i ansvarstagandet för en socialt hållbar miljö i Härnösand.

En del av den rollen handlar om att bidra till integration av våra asylsökande och flyktingar i Härnösand.

 

På initiativ av handbollsklubbarna i Härnösand - Härnösands HK och Brännans IF - är HEMAB med och möjliggör ett integrationsprojekt där barn ska få chansen att prova på handboll. Förhoppningen är att fånga upp bollintresserade unga och att under lättsamma former träna språk, känna glädje och hitta nya kompisar.

 

Populärt initiativ

I onsdags kväll arrangerades det första steget i den trestegsraket som projektet innebär. Ett 20-tal barn och ungdomar från olika asyl- och flyktingboenden lekte och provade på handboll under stoj och skratt. Det övades på passningar och att skjuta på mål. Initiativet var mycket uppskattat!

 

Handbollens dag den 22 oktober

Ett andra och tredje steg av projektet kommer under "Handbollens dag" den 22 oktober. Denna dag inbjuds alla barn från 6 till 10 år att prova på handboll i Härnösands Arena, och som en särskild punkt inbjuds även barn och unga från asylboenden och HVB-hem att prova på handboll och känna på sporten. Som ett tredje steg, kommer de även få se matcher där seniorlagen från herr- respektive damsidan spelar match, för att få ytterligare en bild av sporten.

 

Vi hoppas och tror att projektet kommer bidra till en naturlig integration, där handboll och glädje blir den gemensamma nämnaren.