Hjälp till att hålla Sverige rent genom att plogga!

"Håll Sverige rent!" skanderade vi redan på 1980-talet och arbetet mot nedskräpning fortsätter än idag. Fler initiativ startas nu mot nedskräpning och att jogga+plocka skräp=plogga är ett av dem. Nu kommer rörelsen till Härnösand!

Håll Sverige rent är fortfarande i allra högsta grad aktiva bekämpare av nedskräpning, men nu har fler initiativ dragits igång. Erik Ahlström startade rörelsen att plogga för att skapa en renare miljö där ingen vill skräpa ner.

– Under flera år har jag försökt ändra på ett beteende som jag anser är osunt för samhället och utan respekt för varandra. Lösningen är superenkel, att vi får alla att plocka skräp och samtidigt vara stolta. Och man måste inte jogga, det går lika bra att plogga när man promenerar, är ute med barnvagnen, går en golfrunda, cyklar till jobbet, dyker utanför badplatsen eller går och handlar, säger Erik Ahlström.

Premiär för att plogga i Härnösand - häng med!

Onsdag 20 september är det premiär för att plogga i Härnösand i samband med att Briggen Tre Kronor kommer på sitt årliga besök. Fokus för besöket är Hållbara hav och eftersom 80% av det skräp som finns i haven kommer från land är det verkligen läge att komma igång och plogga!

Den 20 september klockan 17.30 är det samling på kajen vid Skeppsbron för alla som vill plogga. Alla är välkomna och det går lika bra att promenera en delsträcka som att jogga. Ploggarna håller på i cirka 50 minuter och återsamlas sedan vid kajen. Där vägs allt skräp som samlats in och vikten avgör storleken på en gåva som sedan skänks till välgörande ändamål inom miljöområdet.

Lär dig mer om nedskräpning

På Håll Sverige rents webbsida finns mycket intressant information om nedskräpning och hur den påverkar vår natur och miljö. Läs gärna Skräprapporten för 2017 där bland annat den aktuella frågan om nedskräpning av haven behandlas: ​​http://www.hsr.se/fakta/skraprapport-2017 Länk till annan webbplats.

Du kan även läsa om Plogg-premiären i Härnösands kommuns nyhet. Länk till annan webbplats.