HEMAB välkomnar småskalig elproduktion

Att producera egen el är en typ av energieffektivisering och en växande trend. Med hjälp av exempelvis solceller gör du en insats för miljön samtidigt som du blir mer självförsörjande på el och sparar pengar.
Kontakta HEMAB om du tänker sätta upp en egen småskalig elproduktionsanläggning så installerar vi kostnadsfritt en anpassad dubbelriktad elmätare och svarar på frågor om elanslutning i fastigheten.

HEMAB välkomnar och stöttar möjligheten för privatpersoner att bli elproducenter. Småskalig produktion av el, ibland kallad mikroproduktion, är något för dig som är engagerad och vill göra något bra för miljön.  
 
Produktion av el med solceller kan ses som en energieffektivisering då det mesta av elen vanligvis förbrukas direkt i det egna hemmet. Solceller kräver i princip inget underhåll, de har lång livslängd, ofta mer än 25 år, och verkningsgraden förblir i princip oförändrad över tid.

De senaste åren har intresset för småskalig elproduktion ökat. En Härnösandsbo som satsat på egen elproduktion med solceller är Jon Hillgren i Dala. I maj 2011 monterade han upp solceller på taket till en lada på gården.
 
— För mig är det viktigt att vara självförsörjande, med mina solceller är jag till viss del det berättar Jon.

— Det var för ungefär ett år sedan som jag beställde dem från Frankrike. Panelerna var smidiga att montera, arbetet tog bara några kvällar. Jag är jättenöjd med både solcellerna och HEMABs stöd och skulle definitivt rekommendera detta till andra fastighetsägare.

Jon Hillgren är mycket nöjd med sina solpaneler som är monterade på taket av en lada på gården. Foto: Joel Lindström

Jon Hillgren är mycket nöjd med sina solpaneler som är monterade på taket av en lada på gården. Foto: Joel Lindström

Jon Hillgren rekommenderar dig som har funderingar på att sätta upp solceller att besöka någon som har en liknande anläggning för att få bra tips och se dem i praktiken.
 
— Se dessutom till att läsa på ordentligt innan du bestämmer dig, avslutar Jon Hillgren.

 

Är du intresserad av småskalig elproduktion som energieffektivisering? Här är en checklista på saker du kan tänka på:

  • Läs på! Det ger dig vägledning.
  • Kontakta HEMAB! Vi hjälper dig med frågor som rör mätning och eventuell utmatning på elnätet!
  • Leta efter paneler som passar dig och dina förutsättningar.
  • När du installerar, tänk på säkerheten! Mer information
  • Kom ihåg att du kan få statligt investeringsstöd på upp till 45% av investeringen. Ansök om statligt stöd till solceller

 

Kontaktperson, HEMAB


Stefan Vedin, 0611-55 75 68, 070-249 79 65 .