HEMAB tar över drift och underhåll av gatubelysning

Från och med idag, första juli, tar HEMAB åter över drift och underhåll av Härnösands kommuns gatubelysning. Bortsett från ett kortare avbrott för vi därmed som kommunägt företag vidare traditionen sedan 1885. Då anlades Sveriges första kommunala elverk för gatubelysning i just Härnösand.

Härnösand förvärvade 1885 nedre Gådeåfallet, med tillhörande kvarn, såg och spikfabrik. Utrustningen för den elektriska gatubelysningen köptes in från den amerikanska firman Thomson-Houston. Generatorn placerades i den gamla spikfabriken och gav 2000 V pulserande likström.


Först i Europa

I och med detta fick Härnösand förutsättningarna att bli en av de allra första städerna i Europa med elektrisk gatubelysning, och i december år 1885 lystes Härnösands stad upp av 25 elektriska båglampor. År 1888 byggdes ett nytt maskinhus av tegel i Gådeå, och ännu en generator för gatubelysningen köptes in. Ny turbin och likströmsgenerator installerades då den gamla anläggningen moderniserades 1916. Gådeåstationen var sedan i drift till 1980 och revs 1992.


Kompletterande belysning

1885 lystes Härnösand alltså upp av 25 lampor. Idag består Härnösands gatubelysning av cirka 4 900 belysningspunkter. Från advent och fram till slutet av januari kompletteras dessa med ytterligare belysning, bland annat i form av ljusdekorationer över Nybrogatan och trädbelysning på Stora torget. Även denna belysning sköter HEMAB om.


Gådeå kraftstation efter ombyggnaden 1888      Foto:Tekniska museet

Gådeå kraftstation efter ombyggnaden 1888 Foto:Tekniska museet

Elektrisk båglampa Foto: Tekniska museet

Elektrisk båglampa Foto: Tekniska museet