HEMAB gästade Folkuniversitetet

Det var en stor blandning av studenter som hade samlats för att lyssna till Mohammed Gamal Badrs föredrag om HEMABs verksamheter men också hans egen personliga resa.

Gemensamt för deltagarna var att de alla hade akademisk bakgrund och nu studerar vid Folkuniversitets program "Korta vägen" vilket är tänkt att erbjuda karriärcoaching och på så sätt en snabbare väg till arbete eller studier. HEMAB var inbjudna för att dels berätta om våra kärnverksamheter och dels om vilka yrkesroller som finns på företaget. Mest intresse rönte nog dock Mohammeds egna berättelse om hur han tog sig från Egypten till Sverige, integrerades i Härnösand och nu arbetar som samverksanskoordinator på HEMAB.

Språket är nyckeln till att komma in på arbetsmarknaden, fastslog Mohammed. Jag själv lärde mig svenska via Folkhögskolan och SFI men även via svenska barnprogram, amerikanska filmer med svensk text och post it-lappar med svenska glosor som jag hade klistrat upp hemma i lägenheten.

Språket i kombination med ett aktivt nätverksbyggande lyftes fram som en framgångsfaktor och åhörarna fick flera handfasta tips om hur man kan få in en fot i arbetslivet.

Social hållbarhet i fokus

Detta besök kan ses som en del av det aktiva, sociala hållbarhetsarbete HEMAB bedriver. Utöver träffar som denna planeras och anordnas ett flertal aktiviteter på temat integration och HEMAB kommer också ta plats i de samhällsorienterade utbildningarna som de nyanlända får ta del av.

Nu närmast hålls en aktivitet med tema "Prova på vinteridrott" på Högslätten på söndag den 11 mars där både nya och gamla härnösandsbor får prova på att spela ishockey, bandy och curling - helt kostnadsfritt och under överseende av instruktörer från de lokala idrottsklubbarna. Kom gärna förbi och träffa oss!