HEMAB först i Sverige med kolsyrat dricksvatten

HEMABs vision är ”Vi skapar innovativ samhällsnytta för ett attraktivt och hållbart Härnösand”. Som ett led i detta kommer försök med kolsyrat kranvatten direkt från vattenledningen införas.

Tekniken är lika enkel som den är genial. En trycksättning av vattnet sker redan vid vattenverket där en kolsyretank ansluts mot vattenreservoaren.

Det känns jätteroligt att vi blir först i Sverige med den här tekniken, säger Tobias Sjöstrand affärsområdeschef Vatten. Våra kunder har efterfrågat detta och vi har försökt tillgodose önskemålen.

Då ledningsnätet i kommunen täcker långa sträckor kan bubbelhalten komma att variera beroende på var du tappar ditt vatten.

Man ska komma ihåg att detta är en försöksverksamhet och att man därför inte kan förvänta sig exakt samma kolsyrehalt överallt i nätet, säger Sjöstrand. Våra preliminära beräkningar visar att vattnet i exempelvis Mörtsal och Häggdånger kan upplevas som något avslaget så vi kommer behöva kalibrera trycksättningen allt eftersom.

Miljömässiga fördelar

En stor del av de som konsumerar kolsyrat vatten köper produkten på flaska i affären snarare än att kolsyra hemma, vilket leder till stor påverkan på klimatet.

Framförallt handlar det om transporter av vattnet och material till emballaget, säger Tobias Sjöstrand. Genom att vi levererar kolsyrat vatten direkt hemma hos konsumenterna så bidrar vi till att minska det negativa miljöavtryck som bubbelvatten orsakar. Vi tittar också på möjligheten att kolsyra vattnet med koldioxid utvunnen från närbelägna industrier och på så sätt skapa ett lokalt kretslopp men detta är än så länge på utredningsstadiet.

Inte bara dricksvattnet förändras

När dricksvattnet kolsyresätts betyder det att vattnet i toaletter, duschar, vattenslangar etc också blir bubblande.

Att duscha i bubbelvatten är inte bara en angenäm upplevelse utan studier visar också att hudcellerna återuppbyggs snabbare med hjälp av kolsyran, säger Tobias Sjöstrand. Och en bubblande toalett kan ju bli en rolig inredningsdetalj om inte annat.

Storhelgerna först ut

Inledningsvis sker test under storhelgerna vilket innebär att härnösandsborna lagom till påsken kommer kunna avnjuta bubbelvattnet. Därefter följer ytterligare tester under midsommarhelgen och vid jul/nyår. Tobias Sjöstrand öppnar också för ytterligare innovationer.

På sikt kommer vi också kunna smaksätta vattnet med exempelvis lime eller citron, säger Sjöstrand. I teorin skulle vi kunna leverera vatten med cola-smak eller kanske julmust men efterfrågan på just det bedömer vi som liten, i alla fall just nu.

Till nyårsfirandet planeras också att designa vattentornet till en champagneflaska och låta det bubblande vattnet rinna över vid tolvslaget.

Det kommer bli en snackis även utanför Härnösand, säger Tobias Sjöstrand. Paris har ju sitt Eiffeltorn som man bestyckar med fyrverkerier och det här kommer bli en liknande attraktion. Vi skyndar dock långsamt - det är ju trots allt bara 1 april än så länge så vi har gott om tid att planera.

 

Fakta: Vad är egentligen kolsyra?

När man tillverkar kolsyrade drycker som exempelvis läsk pressar man under högt tryck ned koldioxid i vattenlösningen. Vattenlösningen binder då koldioxiden som gör att bubblorna stannar i vätskan. Det gör de genom att gasmolekylerna löser upp sig och lägger sig mellan vattenmolekylerna. Ett mycket litet antal av koldioxidmolekylerna reagerar också med en vattenmolekyl och blir till det som egentligen är själva kolsyrebubblorna. Tänk dig att en koldioxidmolekyl (CO2) tar OH från vattenmolekylen (H2O). Vattenmolekylens andra H sätter sig på ett O och då har en kolsyramolekyl bildats (H2CO3).

Tobias Sjöstrand hoppas att den nya innovationen ska falla härnösandsborna i smaken.