Härnösand välrepresenterat vid draghund-EM

17-19 februari är det Draghund-EM i Les Fourgs i Frankrike. Sverige representeras av inte mindre än fyra åkare från Härnösand. HEMAB är stolt sponsor.
Observationstävlingar inför landslagsuttagningen har hållits vid tre tillfällen i vinter i Lycksele, Åsarna och Falun. Sveriges förbundskapten Jan Åsander från Härnösand har sin dotter Sandra med i juniortruppen, men understryker att det är förbundet som tagit ut junioråkarna.

Vi lyckas nå landslaget på sin resa ner till Frankrike just som de passerar över till Danmark.
- Det var i Falun det avgjordes vilka som skulle representera Sverige, säger förbundskaptenen Jan Åsander. Som pappa är man så klart stolt att ens dotter får representera Sverige, men nu gäller det för henne precis som för alla andra att visa vad de går för nere i Frankrike.

Vilka chanser har Sverige tror du?
- Vi har mycket goda chanser till framskjutna placeringar i flera av klasserna, säger Jan. Man känner förväntningarna i truppen under resan ner. Vi hoppas resan hem blir lika spännande och angenäm.

För Sandra Åsander 18 år från Härnösands BK Draghundsport är detta det andra landslagsuppdraget, även om hon denna gång har en ny unghund i hanen Jimi.

- Förra året deltog jag i VM i Norge, säger Sandra, men det här känns faktiskt lite mera pirrigt, kanske för att det är en längre resa resonerar Sandra. Kanske bidrar även det faktum att tävlingarna nu hålls på 1200 meters höjd, men vi kommer ju ner redan på tisdag så förhoppningen är att vi hinner vänja oss vid att andas den tunnare luften.

Vad har du satt upp för mål för EM och vilken är största konkurrenten?
- Absolut en pallplacering, svarar Sandra snabbt. Största hotet är en finländska som drog längsta strået förra året i Norge, men i år ska jag försöka slå henne.

Svenska Draghundsförbundets hemsida Länk till annan webbplats. och på EMs officiella hemsida Länk till annan webbplats. kan man följa resultaten från tävlingarna.

Johan Sjölund, Niklas Sjölund, Sandra Åsander och Sanna Näslund från Härnösands BK Draghundsport utgör faktiskt hela juniorlandslaget! Foto: Anna Berglund

Johan Sjölund Foto: Anna Berglund

Niklas Sjölund Foto: Anna Berglund

Sandra Åsander Foto: Anna Berglund

Sanna Näslund Foto: Anna Berglund