Härnösandstjejer med VM i sikte

Sandra Åsander och Sanna Näslund från Härnösand BK draghund har efter framgångsrikt tävlande blivit uttagna till VM. Vi lyckas få en intervju med dem då de passerar Tönnebro längs E4 på väg mot slutmålet Bernau i Schwarzwald i södra Tyskland. En resa på 230 mil enkel väg.

Mycket har hänt sedan VM-uttagningen efter SM i Örebro för några veckor sedan. Och det vart onödigt spännande då det strax innan avfärd vart oklart med finansieringen för att kunna åka till VM.


- Uppladdningen har varit lite annorlunda med både skadad hund och matte efter ett fall, säger Sandra Åsander. Men hunden har fått vila och med facit i hand känns det riktigt bra.


Att resan till VM skulle bli verklighet var inte givet utifrån att de resebidrag Sanna och Sandra hoppats på för att ta sig till VM uteblev.


- Utan HEMABs hjälp hade det inte blivit något VM alls utan vi skulle behövt ställa in resan, säger Åsander. Men nu är vi på väg och det känns helt fantastiskt.


Sverige är en framstående nation inom sporten och i Härnösand finns en framgångsrik klubb med många utövare. Men konkurrensen är hård.


- Jag tror jag har bäst chans i combined, säger Sandra Åsander. Målet är att ta en pallplats, men det finns duktiga åkare från både Finland och Norge. Även Ryssland har visat sig starka vid tidigare mästerskap.


IFSS World Championship i tyska Bernau och Todtmoos på gränsen mot Schweiz pågår 20 februari till 1 mars.

Sandra Åsander kör tvåspann med skidor, alltså två hundar kopplade före henne medans hon åker skidor utan släde. På fredag är det linkörning och lördag combined (släde och lina), söndag stafett, tisdag och onsdag tvåspann.


Vilka som åker stafetten är inte klart utan handlar om uttagning vilket sker på plats under tävlingarna. Sanna är junior och tävlar i lina på fredag och combined på lördag.


Här kan du följa tävlingarna på evenemangets officiella hemsidalänk till annan webbplats.

Till vänster Sandra Åsander med sin hund Smillagårdens Jimi och till höger Sanna Näslund med sin tävlingskamrat Smillagårdens Milou. Bilden är tagen under uppladdningen i Härnösand strax innan avfärd till VM i tyska Bernau.